Război la bloc pentru facturi neplătite
0După ce au rămas fără apă la robinete, proprietarii de imobile şi-au făcut ligă pentru a scăpa de datornici. Ei speră ca în acest fel să determine debitorii să îşi plătească restanţele enorme, iar pentru asta au angajat o avocată.
După ce mai bine de o lună nu au avut apă la robinete, în funcţie de datoriile pe care le adunaseră la ApaProd, hunedorenii bun-platnici s-au reunit, înfiinţând Liga Asociaţiilor de Proprietari „Speranţa”. Până acum 62 de asociaţii au aderat la noua organizaţie, iar administratorii speră că în acest fel vor găsi soluţii şi vor reuşi să îi determine pe datornici să îşi achite restanţele, astfel încât persoanele care îşi plătesc taxele la zi să nu mai sufere din cauza celor care refuză să achite serviciile de care beneficiază.
Zeci de familii fără apă
„Obiectivul nostru principal este soluţionarea şi recuperarea debitelor restante. Până în acest moment, avocata ligii a trimis peste 300 de notificări locatarilor restanţieri, iar în cazul neplăţii aceştia urmează să fie actionaţi în instanţă”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Hunedoara, Dorel Draşovean, preşedintele Ligii.
Draşovean a adăugat că situaţia cea mai dificilă apare în cazul furnizorului de apă, ApaProd Hunedoara, care, dacă facturile nu sunt plătite în 45 de zile, sistează furnizarea. Pentru unul sau doi restanţieri ajung să sufere zeci de familii, care rămân fără apă la robinete.
Administratorul Asociaţiei „Eroilor”, din Hunedoara, Elena Oltean spune că banii pe care îi primeşte de la bun-platnici îi foloseşte pentru a achita urgenţele. „Oamenii spun de multe ori că noi, administratorii, nu plătim, dar eu sunt nevoită ca din sumele pe care le colectez să achit factura la apă şi pentru cei care nu plătesc, pentru că factura e la comun. Aşa că plătesc la ApaProd, dar rămân cu restanţe la Salub şi la Enel, pentru gunoi şi electricitate.”
Debitorii vor fi executaţi silit
Avocata Ligii, Gabriela Vasile, a declarat că sunt debitori care au ajuns la datorii de 20.000 sau chiar 25.000 de lei. „După o întârziere de 90 de zile, timp în care a fost somat să îşi achite restanţa şi nu a făcut-o, vom acţiona datornicii în instanţă”, a menţionat jurista.