Drumul din inima Masivului Retezat va fi reparat în două săptămâni, susţin şefii CJ, la peste un an de la închiderea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Poiana Pelegii. FOTO: CJ Hunedoara.
Drumul spre Poiana Pelegii. FOTO: CJ Hunedoara.

Drumul spre Poiana Pelegii din Masivul Retezat va fi reparat de urgenţă, în maximum două săptămâni, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

De la începutul anului trecut, cei 20 de kilometri ai Drumul Judeţean 685 dintre Barajul Gura Apelor şi Poiana Pelegii sunt închişi traficului rutier, din cauza stării proaste a acestuia. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că în cel mai scurt timp, vor lua măsuri pentru ca acest drum să fie redat circulaţiei.

„I-am convocat de urgenţă la sediul Consiliului Judeţean pe directorul Direcţiei Silvice, pe şeful de la Salvamont şi pe şeful Parcului Naţional Retezat, împreună cu care trebuie să găsim rapid o soluţie de a rezolva această problemă. Tot împreună vom merge din nou, luni, la faţa locului, pentru a decide împreună cine ce are de făcut pentru a rezolva această problemă. Eu cred că, în cel mult două săptămâni, porţiunea din DJ 685 cuprinsă între barajul din Retezat şi până la Refugiul Stănuleţi poate fi reparată şi drumul poate fi redeschis pentru turişti", a declarat Costel Avram, adminstrator public al judeţului Hunedoara. Refugiul Stănuleţi se află între cabana Rotunda şi Poiana Pelegii. Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson s-a impus din cauza urmărilor fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente care au afectat structura de rezistenţă a drumului.

Închis de peste un an

La peste un an de la închiderea singurului drum accesibil autoturismelor din Parcul Naţional Retezat, drumul judeţean dintre barajul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, natura şi-a intrat în drepturi pe sectorul de 20 de kilometri. Izvoarele din Retezat şi-au croit loc pe mai multe porţiuni şi acoperă calea prin pădure. În alte locuri, arborii prăbuşiţi în timpul furtunilor ascund vechiul drum şi îl fac de nerecunoscut. Numărul turiştilor care urcă în Parcul Naţional Retezat pentru a vizita Lacul Bucura a scăzut drastic după închiderea drumului, însă mulţi iubitori de munte se declară bucuroşi. Turiştii comozi care foloseau drumul pentru a ajunge în Poiana Pelegii lăsau în urma lor tone de gunoaie, la care se adăuga poluarea produsă de gazele de eşapament.

Drumul pe valea Lăpuşnicului, singurul accesibil autoturismelor de pe raza Parcului Naţional Retezat, are mai mulţi proprietari, însă pe sectorul cel mai afectat de calamităţi este drum forestier, susţin reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat, iar autorităţile nu s-au grăbit să îl repare. Drumul forestier spre Poiana Pelegii porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii, un loc campare aflat la circa o oră şi jumătate de mers spre Lacul Bucura, cel mai întins din Masivul Retezat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Paradisul animalelor sălbatice în Parcul Naţional Retezat. Ce au surprins camerele video de monitorizare

VIDEO Povestea tristă a taberei şcolare de la Brădăţel. A fost locul vacanţelor de basm din Retezat pentru mii de copii 

VIDEO Vânătoarea regală în Retezat care a făcut istorie. Ce monument i-au ridicat românii prinţului Rudolf şi cum şi-au protejat animalele de armele nobililor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite