PORTRET: Michael Matsey, americanul voluntar la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael va rămâne în Hunedoara încă doi ani
Michael va rămâne în Hunedoara încă doi ani

S-a născut în La Porte, Indiana, în SUA, a locuit în Knox şi a terminat facultatea în Crawfordsville, iar în următorii doi ani va face voluntariat la Hunedoara.

Voluntar e de la 12 ani, când a început să lucreze într-o organizaţie care lupta împotriva violenţei domestice. A lucrat pentru comunitate şi în liceu, dar şi în facultate, când a construit inclusiv case pentru persoanele defavorizate, iar mai nou a fost ales de Corpul Păcii (n.r. Peace Corps – agenţie guvernamentală a Statelor Unite) să muncească gratuit pentru hunedoreni, până în 2011.

FOTOGALERIE Michael Matsey


Din septembrie, Michael predă limba engleză şi literatură americană la Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara, dar spune că imediat după sărbători vrea să lanseze, în parteneriat cu liceul, cu alte şcoli şi cu autorităţile locale, mai multe proiecte: ecologizarea unor zone din oraş, meditaţii la engleză, inclusiv pentru adulţi, programe de prevenţie a infectării cu HIV-SIDA, dar şi o tabără de jurnalism. Asta mai ales pentru că a fost redactor al ziarului universităţii la care a studiat, dar şi radio-DJ acasă, în Knox. La Hunedoara nu a ajuns tocmai întâmplător. „Aveam de ales între estul Europei şi Asia centrală, dar pentru că fratele meu, care este jurnalist la New York, a realizat genealogia familiei şi a ajuns la concluzia că avem origini prin zona Ucrainei de vest, a Cehiei sau a Slovaciei, am ales Europa, iar ţara gazdă s-a nimerit să fie România. Coincidenţa face ca, în oraşul meu, Knox, care are o populaţie de aproximativ 3.500 de locuitori, să existe o comunitate puternică de români, vreo 200, dar şi o biserică ortodoxă”, a spus Michael.

Ca să vină în România, Michael a depus o cerere şi a aşteptat 18 luni răspunsul. Asta pentru că în fiecare an, 18.000 de americani vor să facă voluntariat în lume, dar nu există mai mult de 3.000 de locuri disponibile. Imediat ce a fost acceptat, Michael a fost nevoit să facă o mulţime de teste medicale, iar după ce a ajuns în România, a stat trei luni la Târgovişte, unde a urmat cursuri de adaptare la noul mediu.

A văzut jumătate din ţară

„Am avut profesori români, aşa că am avut parte de o experienţă sută la sută românească. Limba este, însă, destul de dificilă. M-a ajutat mult faptul că studiasem franceza, iar limbile sunt înrudite. În tot timpul ăsta am fost cazat la o gazdă, iar familia respectivă m-a plimbat un pic prin împrejurimi”, a menţionat Michael, care în numai câteva luni, a văzut cea mai mare parte din centrul şi sud-vestul României: a urcat pe Caraiman, a fost la Sibiu, Braşov, Timişoara, Bucureşti şi Alba-Iulia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-ţi place la Hunedoara?
E un oraş mic şi liniştit, asemenea orăşelelor în care am locuit eu, dar şi faptul că aici este un castel din secolul al XIV-lea. Când le-am spus prietenilor, pe mess: „Hei, e aici un castel medieval de şase sute de ani!”, au fost cam invidioşi. Adică... ce să zic, un castel numai pentru mine, e ceva.

Ţi s-a întâmplat ceva neplăcut de când eşti aici?
Într-o zi am căzut într-un canal al cărui capac nu era fixat bine şi, din păcate, am fost nevoit să dau vreo doi de 2, unor elevi pe care i-am prins copiind. E destul de dificil pentru mine să comunic cu ei, pentru că eu nu vorbesc prea bine româna, iar ei nu vorbesc excelent engleza, aşa că bariera lingvistică este, deocamdată, o problemă.

Există o limită de vârstă pentru voluntarii Peace Corps?
Nu. Cel mai bătrân voluntar trimis peste graniţele Statelor Unite este o doamnă de 80 de ani. Singura condiţie este să fii cetăţean american.

Ce-i place

„Conexiunea excelentă la internet, că fiecare zi e o aventură şi nu ştii niciodată la ce să te aştepţi, când văd că oamenii încep să mă cunoscă şi să mă salute prin oraş. Mă bucur când un elev îmi spune: «Mulţumesc, Michael»”, a declarat voluntarul.

Ce nu-i place

„Acum stau într-o locuinţă închiriată, aşa că am mai mult spaţiu comparativ cu o gazdă. E vorba de mai multă independenţă, însă uneori poţi să începi să te simţi cam singur”, a mărturisit Michael.

Profil:

Născut. 29.01.1984, La Porte, Indiana, Statele Unite ale Americii
Educaţie. Facultatea de Litere, Universitatea Crawfordsville, Specializarea Literatură americană
Experienţă. Voluntar de 13 ani Hunedoara
Familie. Necăsătorit, un frate cu nouă ani mai mare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite