Hunedoara: PORTRET / Edward Răduţ - bucătarul starurilor americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Edward Răduţ - bucătarul starurilor americane
Hunedoara: PORTRET / Edward Răduţ - bucătarul starurilor americane

Edward lucrează de cinci ani pentru lanţul hotelier de lux Ritz şi a gătit pentru vedete ca Madonna, Celine Dion, Shaquille O’ Neil şi Tiger Woods.

Profil:
Născut - 18 aprilie 1983, Deva
Familie - Necăsătorit
Experienţă - De şase ani lucrează în domeniul serviciilor

Citeşte şi:

Deveanul a plecat în Statele Unite în urmă cu şase ani şi, printr-un joc al sorţii, a ajuns să lucreze ca bucătar într-un hotel de cinci stele şi cinci diamante din Maiami Beach, Florida, un loc preferat de vedetele americane. “Am plecat din ţară, după ce am lucrat mai mulţi ani la un radio local din Deva. Întâi am fost angajat pe un vas de croazieră. În urmă cu cinci ani am ajuns în Statele Unite ale Americii şi am reuşit să mă angajez într-un restaurant al lanţului hotelier Ritz. Am căpătat experienţă în arta culinară de la unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din Statele Unite, Kenny Gilbert, iar cu timpul am promovat în carieră”, povesteşte tânărul bucătar.

Celine Dion nu a făcut fiţe
Printre vedetele pentru care a gătit se numără cântăreaţa Celline Dion, Madonna, baschetbalistul Shaquille O’ Neil şi cel mai bine plătit sportiv din lume, jucătorul de golf Tiger Woods. „Obişnuiau să vine la restaurantul terenului de golf, şi el aparţinând lanţului hotelier, unde am lucrat o perioadă. Starurile plăteau cel puţin 2.000 de euro pe noapte pentru o cameră la hotelul din Miami. La masă, Celine Dion era foarte sociabilă, sportivii mai puţin. Cântăreaţa a venit cu familia, cu copii, şi era îmbrăcată, nu tocmai elegant, într-o pereche de jeanşi şi cu un tricou. La sfârşit ne-a mulţumit fiecăruia dintre angajaţi în parte, de la bucătarul şef până la femeia care spăla vasele”, mai spune Edi.

image


A reuşit să dea jos 40 de kilograme
Experienţa americană i-a fost de ajutor nu numai pe plan financiar. „Până în urmă cu doi ani, eram supraponderal. Preocupat să slăbesc, am căutat împreună cu un nutriţionist o dietă care să îmi îndeplinească aşteptările. În şase luni, am ajuns de la 115 kilograme să cântăresc cu 4o mai puţin”, adaugă tânărul. A reuşit să slăbească urmând o alimentaţie sănătoasă, spune el. „Am eliminat complet pâinea şi pastele din meniu. Nu mănânc carne de porc, pentru că nu e curată. Nici nu mă înfometez. Dimpotrivă, dimineaţa şi la prânz, masa este săţioasă. Carnea de peşte şi de pui, cerealele şi nucile îmi potolesc foamea. De la prânz până pe la orele şase seara, mai mănânc de trei ori, dar în cantităţi mici, iar următoarea masă o servesc doar a doua zi”.

Vrea să lanseze o dietă pentru devenii supraponderali

Pentru perioada de aproximativ o lună pe care deveanul o petrece la Deva, el va lucra la un meniu de alimentaţie sănătoasă şi care îi va ajuta pe oameni să slăbească. Îl va pune la dispoziţie în localul Ceapa Roşie din Deva. El mai spune că se va întoarce apoi să îşi continue munca în lanţul hotelier american, la hotelul Ritz-Carlton din Miami, unde aşteaptă să câştoge mai multă experienţă.  

image
image


Ce-i place:

În afara bucătăriei, deveanul Edward Răduţ este pasionat de radio, dar şi de fotografie. „Am lucrat într-un radio local din Deva de la vârsta de 16 ani, până înainte de a pleca din România. Am rămas cu această pasiune. În Statele Unite este, însă, foarte greu să te angajezi ca DJ pentru că ei au nevoie de oameni care să vorbească foarte curat limba engleză”, spune Edi. Cât despre fotografie, pasiunea şi-a descoperit-o călătorind.

Ce nu-i place:
„Sunt dezamăgit de România, pentru că după anii pe care i-am petrecut în afara ţării mă aşteptam să găsesc o societate schimbată în bine. Nu îmi plac „piţipoancele” şi „şmenarii” şi nu îmi plac localurile unde cei care te servesc se poartă urât. Ospătarii ar trebui învăţaţi, în primul rând, să zâmbească”, crede tânărul bucătar. El mai adaugă că, totuşi, îşi iubeşte municipiul unde a crescut.

image


Întrebări şi răspunsuri:
Care este cea mai ciudată mâncare pe care ai pregătit-o?

În SUA am lucrat şi la un restaurant numit Abocado, unde meniul era o combinaţie între mâncărurile asiatice şi cele cu specific latin, toate gătite pe baza fructului de avocado. Într-un restaurant al lanţului hotelier Ritz, am învăţat gastronomia organică, despre mâncăruri gătite după metode ştiinţifice, care aveau un gust şi o prospeţime aparte.

Ce te-a impresionat cel mai mult în perioada petrecută în Statele Unite?

Mi-a plăcut Miami, un oraş căutat de foarte mulţi imigranţi, care s-a dezvoltat în ultimii ani. O zonă care trăieşte din turism şi unde distracţia nu se termină niciodată. Unde este soare şi cald pe tot parcursul anului, iar toată lumea vrea să arate bine.

Cum ţi-au părut americanii pe care i-ai cunoscut?
În general, americanii trăiesc ca să muncească. Oamenii obişnuiţi au o mulţime de rate rate la case, la maşini. Apoi, am observat că marea lor majoritate sunt supraponderali. În oraşe ca Miami şi New York, oameni ies să facă mişcare să dea jos kilogramele în plus. În alte regiuni, nu prea sunt interesaţi de aceste probleme. Mâncarea fast-food, frumos ambalată dar dăunătoare, este foarte ieftină în America şi este preferată meselor de calitate, mai scumpe.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite