EXCLUSIV ADEVĂRUL Primarul Galaţiului, audiat  într-un proces de corupţie. Ce a declarat el judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Stan a trebuit să ofere judecătorilor o serie de lămuriri cu privire la modul cum a fost acordată subvenţia către clubul de fotbal FCM Dunărea Galaţi. Alături de el au depus mărturie si doi angajaţi ai Poliţiei.

Primarul Marius Stan, şi-a petrecut, marţi, 12 mai,  mai bine de cinci ore în Palatul de Justitiţie din Galaţi. Vizibil emoţionat, edilul a aşteptat pe holul instanţei circa patru ore până când dosarul în care urma să fie audiat de judecători a fost strigat la ordine. În tot acest timp, mai mulţi gălăţeni au „intrat   în audienţă la primar”, care a răspuns la toate  interpelările ad-hoc la care a fost supus.

Marius Stan a compărut în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi în calitate de martor în dosarul în care  fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu este judecat pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals şi uz de fals. Fostul prefect a fost adus în boxa acuzaţilor în stare de arest şi a părut destul de jenat de situaţia în care se află. Nicio secundă el nu s-a uitat spre sală, ci a rămas tot timpul cu privirea aţintită către completul de judecată.

Vă reamintim faptul că Emanoil Cătălin Bocăneanu este acuzat că a avizat în mod ilegal o hotărâre a CL Galaţi prin care clubul de fotbal FCM Dunărea Galaţi a primit o finanţare de un milion de lei. Potrivit legii, amintitul club nu avea dreptul la finanţări publice deoarece înregistra datorii restante către bugetul de stat. Problema a fost „rezolvată” prin falsificarea certificatului fiscal, operaţiune  de care se pare că s-au ocupat cei de la clubul Dunărea.

Surprinzător, însă, Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), care a instrumentat dosarul penal pe această temă în prima fază, a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză, justificând că nu există suficiente dovezi. Cauza s-a repus pe rol în urma unei sesizări în ceea ce-l priveşte pe fostul prefect, care au fost acuzat de DNA de abuz în serviciu în legătură cu avizarea HCL de finanţare a clubului Dunărea.

Marius Stan, primul martor audiat

Primul dintre martorii audiaţi în dosar a fost chiar primarul Galaţiului, care a fost supus unui tir de întrebări care a durat circa 20 de minute. Iată câteva extrase din dialogul dintre primarul Galaţiului şi instanţă.

Instanţa: „Putea fi plătită finanţarea către clubul FCM Dunărea Galaţi şi fără avizul de legalitate al prefectului?”

Marius Stan: „Din ceea ce ştiu eu, da. Banii se putea da şi fără acel aviz”

Instanţa: „Care este procedura prin care se aprobă acest tip de finanţări?”

Marius Stan: „Dosarul de finanţare este analizat de o comisie de specialitate din aparatul primarului, care apoi înaintează proiectul de hotărâre comisiei de specialitate a Consiliului Local. Aceasta analizează proiectul de hotărâre şi îl înaintează Consiliului. În CL se aprobă sau nu. Dacă se aprobă, devine operabilă imediat”.

Instanţa: „Dumneavoastră aţi avizat respectiva hotărâre de Consiliu local?”

Marius Stan: „Nu. Primarul nu are voie să avizeze hotărârile de CL. Atribuţiunile mele sunt de aplicare a hotărârilor”.

Totuşi, a semnat

În acest punct al dialogului dintre judecător şi primarul Galaţiului a intervenit şi avocatul inculpatului Bocăneanu, care a solicitat lămuriri cu privire la o serie de aspecte privind parcursul HCL prin care s-a aprobat finanţarea clubului Dunărea.

Avocat: „Am dori să ştim dacă domnul Marius Stan a participat la avizarea acestei HCL”.

Marius Stan: „Nu am participat la elaborarea ei”.

Avocat: „Totuşi, onorată instanţă, există pe proiectul de hotărâre numele şi semnătura domnului Stan. O fi vorba despre altcineva, cu acelaşi nume?”

Marius Stan: „Nu. Este vorba de mine. Această hotărâre a fost aprobată cu puţin înainte să fiu ales primar. Făceam partea din Comisia 4, de Buget-finanţe, care avea atribuţiuni în avizarea hotărârilor de CL din punct de vedere al bugetării lor. Însă noi nu verificam legalitatea. Nu era treaba noastră. Noi spuneam dacă sunt sau nu bani disponibili în buget”.

Avocat: „Deci este semnată şi de dumneavoastră!”

Marius Stan: „Cred că da, dar nu este o confirmare a legalităţii, ci a disponibilităţii bugetare”.

„Ştiam că Dunărea are datorii”

Dialogul a continuat apoi între instanţă şi primar pe tema modului cum a fost analizat în CL dosarul de finanţare.

Instanţa: „Când aţi văzut dosarul de finanţare aţi observat că documentul fiscal era falsificat?”

Marius Stan: „Nu am observat acest lucru. Nu mă pricep la aşa ceva. Nici nu cred că pot deosebi un certificat fiscal autentic de unul fals”.

Instanţa: „Dar nu ştiaţi că FCM Dunărea Galaţi are datorii al buget? Nu v-a atras atenţia că prezenta un certificat fiscal cu zero datorii?”

Marius Stan: „Auzisem că FCM Dunărea are datorii la stat, însă nu aveam certitudinea că este aşa. Bârfe sunt multe pe tot felul de teme. Nu mi-a sărit în ochi faptul că la cererea de finanţare a prezentat un certificat fiscal cu zero datorii”.

Instanţa: „Avizul de legalitate dat de prefect era esenţial în acordarea finanţării? Puteaţi face plata şi fără el?”

Marius Stan:  „Chiar dacă nu s-ar fi dat avizul de legalitate de la Prefectură tot am fi făcut plata către FCM Dunărea. Acel aviz este o cutumă. Dacă prefectul nu atacă hotărârea CL în contencios, aceasta se aplică indiferent dacă are sau nu are avizul acestuia”.

Instanţa: „Aţi acordat finanţarea şi anul următor, când deja exista o cercetare penală privind situaţia. Ştiaţi acest lucru?”

Marius Stan: „Ştiam, însă atâta timp nu s-a demonstrat vreo vinovăţie nu aveam niciun motiv să blochez plăţile. Finanţarea era, de asemenea, aprobată de CL”.

Instanţa: „Consideraţi că statul a suferit un prejudiciu în urma finanţării clubului Dunărea Galaţi?"

Marius Stan: „Administraţia locală nu a suferit niciun prejudiu pentru că aceşti bani au fost folosiţi de club în mod legal şi au fost decontaţi până la ultimul leu. S-au plătit salariile unor oameni care au muncit pentru acei bani”.

Instanţa: „Totuşi, Primăria este, într-un alt dosar, parte civilă pentru recuperarea finanţării plătite către FCM Dunărea Galaţi. Cum explicaţi acest lucru?”

Marius Stan: „Probabil că această solicitare a fost făcută în urma controlului Curţii de Conturi. Nu pot şti exact”.

Din culisele unui dosar controversat

Audierea de către instanţă a ofiţerilor care au instrumentat dosarul privind falsificarea certificatului fiscal al FCM Dunărea Galaţi a scos la iveală câteva lucruri extrem de interesante.

Am aflat, în primul rând, că informaţia (intens vehiculată multă vreme) cum că fostul prefect Bocăneanu a solicitat şi a primit la studiu lucrarea penală cu privire la caz este falsă. „Nu am transmis Prefecturii lucrarea penală, ci doar dosarul de finanţare pe care îl luasem de la ei”, a declarat în faţa instanţei martorul din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) care avea dosarul în lucru.

În acelaşi timp, a fost dezvăluit şi motivul (destul de ciudat) pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în prima fază a investigării cazului de fals. „Falsul era făcut pe o imprimantă color, însă în urma verificărilor noastre s-a constatat că la FCM Dunărea nu există decât imprimante alb-negru. În aceste condiţii, procurorul de caz a considerat că nu există suficiente indicii şi s-a decis să nu se înceapă urmărirea penală”. a declarat angajatul SIF audiat de instanţă.

„Aventura” continuă pe 10 iunie

În data de 10 iunie 2015 se va trece la judecata de fond în dosarul de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. Potrivit procedurii obişnuite, procesul va continua cu audirea celor doi inculpaţi din dosar, respectiv fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu şi fostul preşedinte al FCM Dunărea, Auraş Braşoveanu. Rămâne de văzut dacă următoarea fază a procesului va aduce surprize.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite