Manifestări ale creativităţii limbajului uman, sub lupa specialiştilor de la „Dunărea de Jos”
0
Conferinţa Internaţională „Lexic comun/Lexic specializat”, ajunsă la a VII-a ediţie, va cuprinde mai multe mese rotunde, dar şi numeroase susţineri în plen.
Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism şi Centrul de cercetare Comunicare interculturală şi literatură, în colaborare cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Chişinău, Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale din Moldova şi Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” organizează, în intervalul 6-7 iunie, Conferinţa Internaţională „Lexic comun/Lexic specializat”, ajunsă la a VII-a ediţie. Specialişti - lingvişti, doctoranzi şi masteranzi pasionaţi de fenomenul lingvistic - vor discuta în acest an, despre manifestări ale creativităţii limbajului uman.
Cu această ocazie, vor veni să conferenţieze în plen, specialişti renumiţi în domeniu - prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Iaşi, prof. univ. dr. Alexandra Cuniţă şi conf. univ. dr. Cristian Moroianu de la Universitatea din Bucureşti.
Vineri după amiază, în prima zi a Conferinţei, se va organiza, la sediul Facultăţii din Domnească nr. 111, o Masă rotundă cu tema „Curente şi tendinţe în lingvistica secolului nostru”, care va aduce în discuţie puncte de vedere diferite asupra cercetării fenomenelor de limbă, urmată de o sesiune de lansări de carte. "Semnalăm, în mod deosebit, prezentarea volumului distins cu Premiul Academiei Române, „Moromeţii”, ultimul capitol, semnat de colegul nostru, lect. univ. dr. Sorin Preda, nepotul scriitorului Marin Preda", ne spune Oana Cenac, unul dintre organizatorii evenimentului.
Sâmbătă dimineaţă manifestarea va continua cu susţinerile în plen ale conf. univ. dr. Victor Untilă, de la Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova, ale prof. univ. dr. Simona Antofi, prof. univ. dr. Doiniţa Milea şi lect. univ. dr. Cătălin Enică, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. În aceeaşi zi, la ora 14.00, este programată o dezbatere ce aduce în faţa cercetătorilor o temă extrem de actuală: Lexicologia computerizată – preocupare majoră a centrelor de cercetare lexicografică şi lexicologică din România şi din Uniunea Europeană. Moderatori ai acţiunii vor fi profesori şi cercetători de la Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale din Moldova şi de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, Bucureşti.