Greşelile pe care le fac şoferii în zilele toride. Cum îţi protejezi maşina de caniculă

Greşelile pe care le
fac şoferii în zilele toride. Cum îţi protejezi maşina de caniculă

Exist câteva reguli pentru folosirea aerului condiţionat Foto: 123 RF

Există câteva lucruri pe care şoferii le pot face pentru a-şi proteja maşina de căldură, dar şi pentru a se feri ei înşişi de efectele caniculei. Dacă ai aer condiţionat la maşină, trebuie să ţii cont de câteva reguli pentru a-l folosi fără să afecteze sănătatea pasagerilor. Există însă câteva trucuri pentru a ne răcori în maşină şi în lipsa instalaţiei de climatizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul lucru care trebuie făcut este verificarea instalaţiei de aer condiţionat. Asta te va ajuta să descoperi din timp dacă nu cumva ai rămas fără freon exact când e aerul mai încins. În plus, verificarea instalaţiei poate detecta eventualele fisuri, acestea putând duce la o funcţionare necorespunzătoare şi la un consum mai mare de combustibil.

Un parasolar ar fi, de asemenea, de mare ajutor. Razele soarelui afectează plasticul de pe bord, volan, dar şi tapiţeria de pe scaune. Folosind un parasolar se reduce temperatura din maşină şi se previne deteriorarea interiorului autovehicului.

Nici husele nu ar strica. Vara, pe lângă faptul că în maşină se adună mult praf, din cauza căldurii se transpiră foarte mult, ceea ce duce la pătarea scaunelor, iar tapiţeria se curăţă greu şi costă, pe când husele pot fi spălate simplu, la maşina de spălat.

”Lichidul de parbriz pentru sezonul cald antiinsecte este, de asemenea., esenţial. Acesta nu numai că degresează bine geamurile şi curăţă urmele uscate ci, dacă este de calitate, protejează şi lamelele ştergătoarelor”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Cum folosim corect aerul condiţionat şi care e temperatura ideală

Folosirea neadecvată a sistemului de climatizare al maşinii pe timp de vară poate cauza grave probleme de sănătate şoferului şi pasagerilor. Diferenţele mari de temperatură slăbesc imunitatea şi pot crea un şoc termic grav în unele cazuri. Pentru a evita acest gen de probleme, trebuie să pregătiţi maşina înainte de a porni aerul condiţionat.

Pe cât posibil, parchează maşina la umbră. Odată ce te-ai urcat în ea, deschide toate geamurile, porneşte motorul şi instalaţia de ventilare. Curentul creat ajută la aerisirea maşinii şi la scăderea temperaturii. Abia după câteva minute poţi porni aerul pe rece. Însă rece nu înseamnă treapta inferioară ci, recomandă specialiştii, o temperatură cu maximum 10 grade mai scăzută decât ce de afară.

”Dacă sistemul de climatizare este manual, trebuie să avem grijă să reglăm viteza ventilatorului astfel ca după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea. De asemenea, trebuie să corelam viteza ventilatorului de aer cu temperatura realizată. Cu cât setăm pe o viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu”, detaliază inginerul Marcel Boghian.

În final, pentru a evita şocul termic la coborârea din maşină, temperatura din habitaclu nu trebuie să scadă sub 26 de grade Celsius în zilele caniculare.

Cum te răcoreşti în lipsa instalaţiei de climatizare

Dacă vrei să obţii mai multă răcoare în masină, poţi pune cârpe umede peste grilele de aerisire. Aerul care va intra în maşină va fi mult mai rece, însă singurul inconvenient va fi acela ca lavetele se vor usca rapid şi va trebui să le schimbi destul de des.

”Dacă pui o cutie de plastic plină cu gheaţă lângă una dintre grilele de aerisire, vei obţine mult mai multă răcoare în maşină. Geamurile ionizate sau geamurile cu folie de protecţie solară sunt o altă alternativă de a reduce căldura emanată de soare în maşina ta”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Dacă vrei să ai mai multă răcoare în maşină, îţi poţi monta un ventilator micuţ deasupra sau sub oglinda retrovizoare.

Ce nu poţi lăsa în maşină

Este bine să nu uiţi medicamentele în autoturism pentru că temperaturile înalte le pot altera proprietăţile. Gadgeturile, cum ar fi laptopul, tableta sau telefonul, pot suferi pe caniculă, cristalele lichide ale ecranelor se pot deteriora, iar bateria se descarcă.

În cazul cosmeticelor şi cremelor, este general ştiut că temperaturile ridicate le topesc şi nu durează mult până când acestea se vor strica.

Alimentele şi băuturile nu trebuie ţinute în recipiente de plastic pentru că acesta se descompune, iar chimicalele toxice din el sunt răspunzătoare pentru apariţia anumitor afecţiuni, printre care şi unele tipuri de cancer.

citeste totul despre: