Culmea risipei. Terminal fluvial de pasageri, de un milion de euro, în oraşul unde nu acostează nicio navă
0Pentru această investiţie s-a cheltuit un milion de euro, deşi de 15 ani navele de pasageri nu mai acostează la Galaţi. În ciuda recomandărilor Uniunii Europene, municipalitatea nu s-a implicat în promovarea oraşului din punct de vedere turistic.
Gălăţenii care aleg să facă o plimbare pe Faleza Dunării pot vedea în vecinătatea Palatului de Navigaţie, un terminal plutitor pentru pasageri. Pontonul, în valoare de un milion de euro, a fost construit de societatea Navrom Reparaţii SRL, pentru a deservi navele de croazieră care eventual ar face escală la Galaţi.
Dotarea cu acest terminal a fost impusă statului român de către Consiliul Europei pentru asigurarea condiţiilor optime de traversare a frontierei spaţiului Schengen. Asta în condiţiile în care de 15 ani nicio navă de pasageri nu a mai acostat la Galaţi.
Zero vizitatori
Motivul? L-am aflat chiar de la nişte gălăţeni care se plimbau pe malul Dunării bucurându-se de ziua liberă ocazionată de sărbătoarea Sfintei Maria.
Ioan Radu (61 de ani) îşi aminteşte că, în urmă cu mai multe decenii, Galaţiul era o destinaţie importantă în special pentru negustorii străini, însă între timp a devenit un oraş muncitoresc, neinteresant din punct de vedere turistic.
„În anii 80, comerţul pe Dunăre era foarte dezvoltat. Galaţiul era un important oraş la Dunăre. De mai bine de 20 de ani, nicio navă nu trece pe aici, se duc toate la Tulcea, Hârşova şi Constanţa. Noi nu avem ce arăta", declară bărbatul.
Deranjat de modul cum arată Galaţiul este şi Eduard Mocanu (55 de ani), de profesie instalator.
„Ce să facă turiştii străini în acest oraş? Străzile sunt pline de gropi, arată jalnic. Suntem foarte înapoiaţi în comparaţie cu alte ţări".
Cât priveşte investiţia de un milion de euro făcută de Ministerul Transporturilor, gălăţenii consideră că este total inutilă atâta vreme cât lipsa de preocupare a autorităţilor a transformat Galaţiul într-un colţ uitat de lume.
„Nu-şi are rostul. Nu va veni niciun turist străin în acest oraş”, crede Eduard Mocanu.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei