FOTO Oamenii care luptă pentru renaşterea patriotismului românilor. Detaliile unui proiect inedit, făcut fără bani publici
0Asociaţia „Frontiera Gălăţeană” şi-a dat mâna cu o serie de artişti cunoscuţi pentru a readuce în şcoli chipurile marilor personalităţi ale istoriei României. Până acum, cinci şcoli au beneficiat de basoreliefurile donate de asociaţie.
O asociaţie neguvernamentală din Galaţi construieşte, de câţiva ani, monumente cu simbilisică istorică şi donează instituţiilor basoreliefuri cu chipul unor mari personalităţi ale neamului românesc. Sufletul acestor acţiuni este colonelul în rezervă Didel Bădărău, cel care a înfiinţat asociaţia „Frontiera Gălăţeană”, prin care a pornit acum cinci ani o campanie de readucere în atenţie a marilor simboluri naţionale.
Primele iniţiative a fost legate de promovarea unor fapte de arme ale grănicerilor români (Didel Bădărău a ieşi la pensie, acum câţiva ani, din funcţia de comandat al Poliţiei de Frontieră de la Galaţi), iar din banii donaţi de membrii asociaţiei au fost construite două monumente închinate eroismului apărătorilor frontierei.
În linii mari, acestea conţin harta României cu doi stâlpi de frontieră la bază, având în centru basorelieful lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar în partea superioară drapelele României şi UE.
Unul dintre acestea este amplasat la Galaţi, pe malul Dunării (chiar la kilometrul 150 al fluviului), în apropiere de Palatul Navigaţiei, iar altul se află la confluenţa Prutului cu Dunărea, în apropiere de graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina.
O a doua fază de demersului patriotic al asociaţiei „Frontiera Gălăţeană” a constat în realizarea matriţelor şi turnarea de basoreliefuri cu chipurile a şapte mari români - Decebal, Traian, Alexandru Ioan Cuza, Ştefan Cel Mare, Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul - iar „seturi” cu acestea a fost donate unor şcoli din judeţ, dar şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, precum şi unor unităţi ale Poliţiei de Frontieră. Până acum au fost donate în total circa 80 de astfel de lucrări.
Colonelul în rezervă Didel Bădărău FOTO C Crângan
Demersurile au fost sprijinite moral (căci cheltuiala a fost susţinută integral din fondurile asociaţiei amintite) de mai toate instituţiile gălăţene importante, începând cu şcolile vizate şi continuând cu Inspectoratul Şcolar, Universitatea Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie, Primăria oraşului Galaţi şi Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Campania „Basorelieful” nu se opreşte aici, organizatorii având în vedere şi alte unităţi de învăţământ, precum şi extinderea numărului de figuri istorice imortalizate. „În anul Centenar, dorim să realizăm matriţe si pentru basoreliefurile altor personalităţi: Burebista, Ioan Vodă cel Viteaz, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu şi Regele Ferdinand”, ne-a mărturisit col (r) Didel Bădărău.
Donaţia de la Şcoala Mihail Sadoveanu din GAlaţi FOTO C Crângan
Matriţele sunt proprietatea exclusivă a asociaţiei şi au fost construite de către artiştii plastici Mugur Vrânceanu (profesor la Liceul de artă Dumitru Cuclin) şi Gheorghe Nour (şef serviciu la Poliţia locală Galaţi). „Am lucrat cu mare plăcere, fără nicio pretenţie financiară, la realizarea matriţelor pentru basoreliefuri. Este cu totul special ceea ce face colonelul Bădărău”, ne-a declarat artistul Gheorghe Nour.
Colonelul Didel Bădărău a ţinut să sublinieze faptul că asociaţia „Frontiera Gălăţeană” nu a cerut şi nu a primit niciodată fonduri publice, singura formă de finanţare a activităţii ei fiind cotizaţiile membrilor.