Condamnare la închisoare pentru un fost prefect al judeţului Galaţi. Funcţionarul este acuzat de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din momentul reţinerii fostului prefect. Foto_ Arhiva Adevărul
Imagine din momentul reţinerii fostului prefect. Foto_ Arhiva Adevărul

Cătălin Emanoil Bocăneanu va ispăşi trei ani după gratii pentru că a ajutat clubul de fotbal FCM Dunărea să obţină în mod ilegal finanţare din partea Consiliului local Galaţi. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Magistraţii de la  Tribunalul Galaţi a ajuns la un prim verdict în unul din cele trei dosare penale în care este inculpat Cătălin Emanoil Bocăneanu, fost prefect al judeţului Galaţi.

Funcţionarul a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de DNA că a abuzat de funcţie pentru a sprijini demersul conducerii clubului de fotbal FCM Dunărea de a obţine în mod ilegal finanţare din partea Consiliului local Galaţi.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, însă, chiar şi aşa, ridică destul de multe semne de întrebare, dat fiind că autorul faptelor ilegale despre care se presupune că au fost favorizate de fostul prefect (fals, uz de fals şi deturrnare de fonduri), respectiv Auraş Braşoveanu (preşedintele clubului Dunărea) a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

În acelaşi timp, este absolut neclar cum vor fi pedepsite (dacă vor fi pedepsite) persoanele din Consiliul local care au aprobat finanţarea echipei de fotbal, având în vedere că au cel puţin acelaşi grad de implicare ca şi fostul prefect.

Ne referim aici în special la membrii comisiei juridice din CL, precum şi la secretarul instituţiei, care au parafat HCL care a ajuns apoi la Prefectură pentru avizul legal consultativ.

Deocamdată, pe surse, se ştie că în faza cercetării penale din acest dosar a fost desprins un altul, care vizează presuspuse fapte de corupţie săvârşite de o serie de persoane publice (acuzaţiile sunt „in rem”, însă se ştie că este vorba despre politicieni şi funcţionari publici), însă această lucrare zace pe undeva printr-un sertar de la DNA, dacă nu cumva s-o fi dat deja neînceperea urmăririi penale (NUP).

Ce a făcut Emanoil Bocăneanu

Potrivit rechizitoriului DNA prezentat de acuzare, Emanoil Bocăneanu, aflându-se în funcţia de prefect al judeţului Galaţi, a avizat favorabil o hotărâre a Consiliului local Galaţi prin care se finanţa clubul de fotbal Dunărea cu suma de 970.000 de lei.

Funcţionarul a dat viza de legalitate în ciuda faptului că biroul juridic al Prefecturii îi recomandase în scris să atace HCL în contencios, iar motivul pentru care Bocăneanu a luat respectiva decizie a fost considerat ca fiind abuz în serviciu.

Mai exact, procurorii au prezentat dovezi că prefectul s-a întâlnit cu Auraş Braşoveanu înainte de a semna documentele şi că ştia că preşedintele FCM Dunărea se folosise de acte false în dosarul de finanţare.

Concret, Braşoveanu falsificase certificatul fiscal al clubului, ştergând de acolo datoriile restante către bugetul de stat, astfel încât să se îndeplinească prevederile legale. Precizăm că legislaţia românească interzice finanţarea nerambursabilă de la bugetele locale a oricăror entităţi, private sau publice, care au datorii restante către stat.

Ceea ce nu rezultă din stufoasa documentaţie depusă de DNA la dosar este ce foloase a obţinut Cătălin Emanoil Bocăneanu în urma demersului său, căci este clar că nu se probează niciun fel de mită.

Există şi ipoteza unei „comenzi politice”, însă, cum afirmam deja mai înainte, procurorii au avut grijă să disjungă şi să „îngroape” acest aspect.

Două capete de acuzare au picat la proces

Este de menţionat că judecătorii au respins ca nefondate două dintre capetele de acuzare formulate de DNA, respectiv pe cele de „sustragere de documente oficiale” şi „distrugere de înscrisuri”. Ca urmare condamnarea a fost pronunţată doar pentru „abuz în serviciu”.

Pe parcursul judecăţii s-a demonstrat că, de fapt, documentele au urmat cursul lor firesc, fiind înlăturată bănuiala că Bocăneanu ar fi intervenit în dosarul de la Poliţie în care erau cercetate falsurile lui Braşoveanu.

În acelaşi dosar, Auraş Braşoveanu a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare, pentru uz de fals şi înşelăciune. În plus, acesta a fost obligat să  presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Partea ciudată este cea legată de plata prejudiciului. Astfel, Emanoil Bocăneanu  şi Auraş Braşoveanu au fost condamnaţi să restituie, în solidar, Primăriei Galaţi suma de 970.000 de lei, deşi este foarte clar că doar Braşoveanu a beneficiat de respectiva sumă, situaţie ce putea fi identificată cu uşurinţă din actele de cercetare.

Decizia pronunţată de Tribunalul Galaţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel atât de către procurorii DNA, cât şi de către cei doi inculpaţi.

Vă reamintim că fostul prefect Bocăneanu mai este judecat în două dosare penale, unul pentru instigare la omor, iar celălalt pentru trafic de influenţă. În prezent, el este suspendat din toate funcţiile şi este în arest la domiciliu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite