Ştii ce mănânci?Margarina este de fapt un ulei vegetal transformat chimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii „untului artificial" încearcă să tenteze consumatorii adăugând cantităţi infime de vitamine sintetice. Pentru a imita şi gustul nu doar aspectul se adaugă arome, evident artificiale. Margarina contribuie la instalarea şi agravarea aterosclerozei.

Campania cotidianului Adevărul de Seară „Ştii ce mănânci?" revine astăzi cu un alt produs alimentar consumat pe scară lagă: margarina. În reclamele atent ticluite ca să convingă, untul artificial este prezentat drept un aliment plin de vitamine, gustos şi benefic pentru sănătate. În realitate, este o adevărată „bombă"alimentară care ce-i drept nu ucide pe loc.

Ulei întărit,coloranţi şi arome


Puţini sunt cei care n-au în frigider o cutie de margarină, mai ales că preţul acesteia este accesibil. Cutiile frumos colorate tentează.

Dar haideţi să vedem ce scrie pe o cutie de margarină în dreptul listei de ingrediente. Înainte de toate, pe primele două rânduri avem inscripţionate următoarele: „Grăsime vegetală tartinabilă cu 20% conţinut de grăsime". Exact ca şi cum ai spune: „Pâine cu 20% conţinut de pâine".

Urmează ingredientele: apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare (0,8%), emulgatori (poliglicerol, polilicinoleat sau mono şi digliceride ale acizilor graşi).

Aiuritor pentru cei nefamiliarizaţi cu chimia organică şi de aceea am apelat la un specialist !

„Pornim de la ceea ce este margarina. Ea este făcută din ulei vegetal, care printr-un anume procedeu industrial, este solidificat. Sunt mulaţi nişte ioni de hidrogen dintr-o parte în alta. Din punct de vedere chimic este un proces extrem de uşor de înţeles. Această modificare transformă acizii graşi în alt tip de acizi, mult mai periculoşi. Emulgatorii sunt substanţe care spre exemplu fac pâinea mai pufoasă iar în cazul margarinei, o fac mai plăcută la aspect", spune dr. Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist.

Lista ingredintelor continuă cu: acidifiant (acid citric), coloranţi (anatto, curcumină), arome, şi antioxidanţi (edetat de calciu disodiu).

„Cororanţii sunt tot felul de substanţe pentru îmbunătăţirea aspectului. Se mai folosesc arome, dar pe acest produs nici măcar nu sunt precizate. Toate aceste substanţe îi dau un gust bun, atunci când este proaspătă", afirmă dr. Moroşanu.

Ultimele două ingrediente ale margarinei trecute sunt vitamina A şi D3, cu care de fapt sunt păcăliţi consumatorii.

„Vedem aici că are vitamine. Ce spune omul? Untul este grăsime animală, are colesterol, nu este bun. Dar margarina are calciu. Cum să nu dăm la copil calciu? În loc să punem o lingură de brânză de vaci care are calciu natural, ceva ce este adevărat, punem o felie de pâine cu un strat gros de margarină şi l-am îndopat pe cel mic cu calorii inutile şi dăunătoare. Plus toate acele substanţe dăunătoare. Aici este problema de a promova ateroscleroza, de a consuma calorii nefolositoare", mai spune medicul diabetolog-nutriţionist.

Conform etichetei, apă chioară

Marea masă a consumatorilor citeşte pe ambalajul produsului şi observă faptul că are 180 de kilocalorii la 100 de grame de margarină. Conform acestor date, margarina este pur şi simplu apă apă chioară. Mult mai grav de atât este că adevăratul număr de kilocalorii ndin margarină este de aproape 800, ceea ce duce către obezitate.

„Atât scrie pe cutie. Este imposibil aşa ceva. Conform acestor date margarina are mai puţine calorii decât pâinea. În toate cărţile de specialitate, margarina are 800 de kilocalorii. Dacă ne luam după ce scrie pe cutie, această cutie este numai apă", explică dr. Moroşanu.


La fel ca în cazul altor produse dăunătoare sănătăţii, care beneficiază o promovare agresivă pe porturile TV, acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul margarinei.


„Margarina nu are niciun efect benefic asupra sănătăţii noastre. Toate aceste produse sunt adevăratele alimente nesănătoase din societatea actuală. Aici problema porneşte de la reclamele difuzate peste tot la televizor, care spun că margarina conţine vitamine, calciu, omega 3 şi omega 6, aceşti graşi benefici pentru sănătate", mai spune Magdalena Moroşanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite