Galaţi:Un primar s-a dat în judecată pentru a se autopremia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi:Un primar s-a dat în judecată pentru a se autopremia
Galaţi:Un primar s-a dat în judecată pentru a se autopremia

Ion Tuchiluş, primar al comunei gălăţene Cosmeşti, şi viceprimarul localităţii, Ioan Ciot, au chemat în judecată instituţia pe care o conduc pentru plata indemnizaţiei de dispozitiv, care reprezintă 25% din salariul de bază, retroactiv,  începând cu anul 2005.

Respectivul spor se acordă personalului din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar conducerea comunei Cosmeşti susţine că banii trebuie să ajungă şi la personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în domeniul administraţiei publice. Numai că primarul localităţii, Ion Tuchiluş, a depus şi un răspuns din partea Primăriei în calitatea pe care o are, susţinând că solicitările ”reclamanţilor”, adică el şi viceprimarul, sunt întemeiate şi, prin urmare, trebuie admise.
Edilul-şef  a invocat mai multe hotărâri judecătoreşti pronunţate de alte instanţe din ţară, unde acest drept salarial a fost recunoscut aparatului din cadrul consiliilor locale şi celor judeţene.

Procesul a fost amânat până la data de 16 septembrie 2009, pentru ca instanţa de judecată să se convingă că ordinul 496/2003 chiar există şi să analizeze dacă reglementarea le dă dreptul autorităţilor locale să îşi acorde singure indemnizaţii.

Cazul nu este singular

La nivelul judeţului Galaţi, cazurile de genul celui amintit se pot numără deja cu zecile. Şi nu vorbim doar de primari sau viceprimari, ci şi de funcţionarii din cadrul aparatului de specialitate al primăriilor.
Conform legii,  sporul de dispozitiv se acordă şi angajaţilor civili din administraţia locală, fiind vorba atât de funcţionarii publici, cât şi de personalul contractual. Există totuşi nişte nuanţări, pe care autorităţile locale nu le iau întotdeuna în considerare. De pildă, funcţionarii publici şi personalul contractual din multe instituţii publice beneficiază în prezent de indemnizaţia de dispozitiv, în cuantum de 25% din salariul de bază, prin specificul activităţii pe care o desfăşoară.
Aceasta presupune ca angajaţii în cauză să participe la activităţi ale administraţiei publice care au caracter extraordinar şi pentru serviciul de permanenţă pe care îl asigură în interes public.

Nu poate fi omis nici aspectul financiar, în sensul că indemnizaţia de dispozitiv nu va rămâne decât pe hârtie dacă administraţia judeţeană şi autorităţile locale nu au asigurate resursele financiare pentru acoperirea acestor sume.
Vali TRUFAŞU

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite