Au intrat la puşcărie infractori, ies de acolo croitori. Detaliile unui proiect educaţional care merită să „facă pui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase dintre deţinuţii închişi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi au obţinut pe 22 noiembrie atestat de calificare profesională, după un curs ce a durat o jumătate de an. Hainele făcute de ei sunt donate unor oameni sărmani.

Şase persoane condamnate, clasificate în regim închis, aflate în custodia Penitenciarului de maximă Siguranţă de la Galaţi, au susţinut pe 22 noiembrie 2018, examenul de finalizare a cursului de calificare profesională în meseria de croitor.

„Cursurile au început în luna august a acestui an şi au fost derulate de Penitenciarul Galaţi în colaborare cu Asociaţia Consensual Iaşi, în calitate de furnizor de formare profesională, şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea – Conferinţa Moldova, în calitate de sponsor, în baza protocoalelor de colaborare încheiate, fiind format din două module: o parte teoretică şi o parte practică”, a declarat insp. Simona Cozma, purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie.

Partea practică a cursului s-a desfăşurat chiar în cadrul atelierului de croitorie al Penitenciarului Galaţi, care a fost dotat de sponsor cu cinci maşini de cusut, o maşină de surfilat şi o staţie de călcat profesională.

Hainele  confecţionate în timpul cursului vor fi donate cu ocazia sărbătorilor de iarnă unor persoane cu nevoi speciale. De asemenea, vor fi realizate şi alte obiecte vestimentare, finalizarea cursurilor neînsemnând că activitatea de la atelierul de croitorie este sistată.

Deţinuţii absolvenţi ai cursului de calificare profesională, vor primi  certificate de recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În conţinutul certificatelor de calificare nu se fac menţiuni cu privire la absolvirea cursului în perioada executării pedepsei privative de libertate, deci documentele pot fi folosite ulterior nedisciminatoriu.

„Derularea cursurilor de calificare profesională în penitenciar urmăreşte creşterea competenţelor profesionale şi crearea de oportunităţi pe piaţa muncii pentru persoanele care au executat o pedeapsă privativă de libertate, facilitându-se, astfel, reintegrarea socială a acestora”, a mai declarat insp. Simona Cozma.

Penitenciarul de la Galaţi şi-a propus să extindă programele de acest fel, pentru meserii căutate pe piaţa muncii, având în vedere că studiile făcute la nivel naţional au relevat că principala problemă cu care se confruntă persoanele eliberate din detenţie este că nu-şi găsesc locuri de muncă deoarece nu au nicio calificare.

Cele şase persoane care au intrat după gratii ca infractori, dar ies de acolo cu diplomă de croitori au fost condamnate la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni non-violente. Ei s-a declarat foarte încântaţi că au avut şansa să înveţe o meserie ce le va fi de folos după liberare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite