Şi studenţii din Galaţi vor şase la sută din PIB pentru educaţie
0Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) continuă demersurile cu privire la alocarea a 6% din Produsul Intern Brut sistemului educaţional din România şi cere Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi promisiunile electorale făcute în această toamnă.
Aflaţi săptămâna trecută la Alba-Iulia pentru a discuta problemele din mediul universitar, liderii studenţilor din România au decis să reia acţiunile de presiune desfăşurate anul trecut pentru creşterea bugetului educaţiei, întrucât deşi legea prevede că statul ar trebui să aloce 6% din PIB pentru educaţie, an de an bugetul alocat este undeva la jumătate din această valoare.
Mai mult decât atât, campaniile electorale prezidenţiale din această toamnă au fost pline de mesaje despre importanţa educaţiei şi asigurării unei finanţări corespunzătoare, menţionându-se chiar alocarea unui buget de 6% din PIB, mesaje care însă nu par a mai avea vreo însemnătate acum.
Anul trecut, pe 13 noiembrie, aproximativ 10.000 de studenţi din 10 centre universitare au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de sărăcia lucie din educaţie, sărăcie care se reflectă atât în calitatea slabă a educaţiei care a ajuns să nu mai fie relevantă pentru piaţa muncii şi pentru societate, cât şi în buzunarele studenţilor care trebuie să acopere taxe din ce în ce mai mari pentru o serie de servicii oferite de universităţi.
În contextul discuţiilor actuale despre bugetul pe 2015, studenţii sunt pregătiţi să desfăşoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanţi să acorde educaţiei atenţia cuvenită. Aceştia au stabilit deja diverse forme de presiune în cazul în care solicitările lor rămân fără ecou, discutate şi asumate la Alba Iulia. În semn de avertisment, organizaţiile studenţeşti din teritoriu au afişat deja cearceafuri sau bannere mari cu ”6% din PIB pentru Educaţie” pe universităţi, cămine sau sediile organizaţiilor.
Tot la Alba-Iulia, liderii studenţilor au adoptat ”Decalogul studenţesc de la Alba-Iulia”, document ce prezintă viziunea studenţilor legată de modul în care ar trebui să arate sistemul universitar românesc. Primul punct din decalog îl reprezintă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subfinanţarea fiind în acest moment cea mai mare problemă cu care se confruntă educaţia din România, din perspectiva studenţilor.
„Suntem din nou în momentul în care vedem că toate promisiunile făcute în decurs de un an legate de importanţa pe care o are educaţia pentru România rămân doar vorbe în vânt când vine vorba de bani. Deşi există consens public şi din partea politicienilor în ceea ce priveşte necesitatea creşterii bugetului educaţiei şi alocarea a 6% din PIB, an de an sistemul educaţional este condamnat la subfinanţare cronică când vine vorba de Legea Bugetului. Nu ştiu cum se face, dar educaţia rămâne mereu în coada priorităţilor aleşilor statului, deşi este cunoscut faptul că educaţia reprezintă cea mai bună investiţie pe termen lung pentru dezvoltarea unui stat. Cerem Guvernului să propună un buget care să prevadă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi cerem Parlamentului şi Preşedintelui României să respingă orice propunere care nu ţine cont de acest principiu. Nu ne dorim să ne petrecem perioada sărbătorilor protestând pentru educaţie, însă dacă asta e singura soluţie prin care putem să atragem atenţia politicienilor asupra responsabilităţii pe care o au pentru viitorul nostru, suntem pregătiţi să o facem”, spune Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.