Şase infectări cu virusul West Nile şi un deces, la Galaţi. Cum se transmite virusul şi ce măsuri de protecţie putem adopta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

165 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost înregistrate la nivel naţional, până pe 6 septembrie.  Conform Ministerului Sănătăţii, 17 persoane au decedat din cauza infecţiei cu acest virus.

Galaţiul ocupă în prezent unul dintre primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte infectarea cu virusul West Nile, cu şase îmbolnăviri, una dintre acestea soldându-se cu moartea bolnavului.

Virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari, care sunt răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, printre factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului fiind şi perioada ploioasă, care complică distrugerea ţânţarilor, la care se adaugă deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.

Pentru a elimina riscul transmiterii virusului West Nile prin transfuzii, Ministerul Sănătăţii a dispus ca donarea de sânge să se amâne în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia amintită. Practic, persoanele la care s-a confirmat infecţia cu virusul West Nile nu pot dona sânge timp de 120 de zile.

"Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, precum şi a plaselor de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile", precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Important de ştiut este că infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu manifestă niciun simptom specific infectării cu virusul amintit, dar în cazul în care apare febra, durerea de cap intensă, durerile musculare, vărsăturile şi erupţiile cutanate, este obligatorie prezentarea la medic pentru consult şi efectuarea de analize specifice.

În cazurile severe, cele mai afectate fiind persoanele de peste 60 de ani, cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), poate apărea şi rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite