Galaţi: Record trist: niciun mall pe cap de locuitor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Record trist: niciun mall pe cap de locuitor!
Galaţi: Record trist: niciun mall pe cap de locuitor!

Galaţiul este singurul oraş românesc de peste 300.000 de locuitori care nu are niciun mall. Nici nu sunt semne că aici va funcţiona prea curând vreunul. Investiţii de zeci de milioane de euro, anunţate cu „surle şi trâmbiţe”, au rămas nefinalizate după ce criza financiară a blocat lucrările.

Industria gălăţeană e pe ducă. Am vrea să o salvăm de criză, dar n-avem nemţi care să ne ajute la treaba asta. Ei, nemţii, au anunţat încă din septembrie că – gata! – au terminat cu criza şi că începe creşterea economică.

La noi – jale! După ce că n-avem nemţi, n-avem nici mall-uri. Galaţiul este singurul oraş românesc de peste 300.000 de locuitori care nu are niciun mall. Nici nu credem că aici va funcţiona prea curând vreunul.

În locul mult-aşteptatelor locuri de distracţie şi de shopping investitorii au creat „ruine noi”. Aşa de urâte că te apucă damblaua şi ciuda că atâta amar de bani s-a blocat degeaba.

Euromall-ul s-a înecat ca francezul la mal

Una dintre cele mai aşteptate investiţii din Galaţi, în valoare de 50 de milioane de euro (finanţare preponderent franceză), este clădirea Euromall. Ar fi trebuit dată în folosinţă în noiembrie 2008 şi să facă din Valea Oraşului un paradis. Din păcate, deşi deja termenul a fost depăşit cu un an, nu sunt semne că lucrările vor fi gata prea curând.

„Deşi, iniţial, au anunţat că vor finaliza Euromall-ul în 2008, investitorii au avut nişte probleme pe partea de creditare”, spune Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

În 2006, când a demarat lucrările, investitorul informa că uriaşa construcţie va găzdui un supermarket de 5.000 mp, cea mai mare farmacie din România (8.000 mp!), peste 150 de magazine, un cinematograf  3 D, restaurante şi cafenele, mii de locuri de parcare, sute de mese de biliard, zeci de piste de bowling, etc.

„Nu ştiu când ar fi trebuit să-l deschidă, dar, oricum, pe criza asta, nu ar fi avut nici chiriaşi şi nici clienţi”, crede Laurenţiu Pavel, în vârstă de 35 de ani.

Cert este că ceea ce ar fi urmat să devină cea mai întinsă construcţie din municipiul Galaţi,  e doar o structură de rezistenţă.

Mall-ul lui Lişinschi a îngheţat

Nici cel de-al doilea mall aflat în construcţie la Galaţi (în Micro 19, la Sevice-ul vechi) nu se simte prea bine.
După ce proprietarul clădirii, cunoscutul om de afaceri Andrei Lişinschi, anunţa în vară că va investi în continuare, în ciuda crizei, s-a dovedit că  nu e chiar aşa de simplu să faci faţă recesiunii. Drept urmare, ritmul lucrărilor a scăzut tot mai mult, iar acum, la început de noiembrie, a ajuns la zero.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite