Feţele crizei la Şantierul naval "Damen": unii în şomaj tehnic, alţii detaşaţi în Olanda, pentru comenzi speciale
030 de muncitori au fost deja repartizaţi într-unul dintre şantierele deţinute de Grupul Damen în străinătate.În schimb, navaliştii care au rămas în Galaţi se confruntă, în continuare, cu trimiterea în şomaj tehnic şi disponibilizări.
Prăbuşirea industriei navale a determinat conducerea Grupului Damen să adopte măsuri drastice astfel încât măcar o parte dintre muncitorii gălăţeni să-şi poate păstra job-urile.
citiţi şi: Galaţi: Valul disponibilizărilor colective continuă şi în februarie
Record: Şantierul Naval Damen a detronat Arcelor Mittal în topul accidentelor de muncă
Criză la Şantierul naval „Damen” din Galaţi
Surse din cadrul conducerii Şantierului Naval Galaţi ne-au confirmat că, de la începutul anului, mai mulţi angajaţi au fost deja repartizaţi într-unul din şantierele pe care Grupul Damen le deţine în străinătate.
Gheorghe Valentin, liderul sindicatului navaliştilor, ne-a dezvăluit că este vorba despre 30 de angajaţi care au părăsit deja oraşul de la Dunăre, pe viitor aşteptându-se ca numărul celor care vor munci peste hotare să crească.
„Oamenii pleacă prin rotaţie, câte trei luni. Muncesc într-unul din şantierele din Olanda, iar acolo primesc atât salariul din ţară (salariul mediu din şantierul naval fiind de circa 2.000 de lei) la care se adaugă diurna, în valoare de 35 de euro pe zi, cazarea şi masa", a declarat Gheorghe Valentin.
Acesta a adăugat că cei mai mulţi dintre navaliştii care au părăsit şantierul de la Galaţi sunt sudori, lăcătuşi şi tubulatori, adică meseriile afectate de criza comezilor cu care se confruntă în prezent industria navală.
Dacă o parte dintre navalişti au avut norocul să-şi păstreze locul de muncă chiar dacă au fost nevoiţi să-şi părăsească familia, alte câteva sute au fost trimişi în şomaj tehnic chiar şi câte trei luni. Măsura a fost aplicată, pentru prima dată, în luna martie.
„Până acum au fost deja afectaţi 300-400 de angajaţi, din toate meseriile. Oamenii stau acasă, însă atunci când este nevoie de ei sunt chemaţi la serviciu. În general sunt trimişi pentru o perioadă de trei luni, timp în care primesc 75% din salariu", a spus liderul de sindicat.
Continuă disponibilizările
Tot în această perioadă, conducerea Damen a continuat şi seria disponibilizărilor începută încă de anul trecut când 600 de navalişti şi-au pierdut locurile de muncă. În 2010 au mai fost programate încă 560 de disponiblizări care se derulează în etape, pe tot parcursul anului.
Nici soarta celor care au rămas la serviciu nu este mai bună. Şi asta pentru că, surse din cadrul companiei olandeze au declarat că, 2010 va fi cel mai prost an din istoria firmei, iar perioada în care se lucra la capacitate maximă nu se va mai întâlni decât peste 15 ani.