Galaţi: Meseria de medic nu mai are căutare
0Din ce în ce mai puţini candidaţi se înscriu la examenul de rezidenţiat, deficitul de medici acutizându-se alarmant
Condiţiile de lucru şi salariile inacceptabil de mici în raport cu importanţa socială a meseriei lor îi determină să prefere alternativa plecării în străinătate.
Medicii tineri sunt tot mai puţin interesaţi să susţină examenul de rezidenţiat, semn că posturile puse la bătaie de către Ministerul Sănătăţii nu mai sunt la căutare.
Atât în Galaţi, cât şi în oraşele vecine, Buzău, Brăila, Focşani, numărul celor care au susţinut examenul, organizat duminică la Centrul Universitar Bucureşti, a scăzut semnificativ faţă de anii trecuţi.
Dacă în 2008, în Galaţi, şi-au depus dosarele pentru examinare aproxiamtiv 80 de candidaţi, anul acesta numărul lor a scăzut la jumătate, doar 40 de concurenţi înscriindu-se pe liste.
Acelaşi fenomen se întâlneşte şi la Brăila unde s-au înscris doar 32 de persoane, la Buzău 50 şi în Vrancea 36.
Pe lângă faptul că numărul total al candidaţilor scade constant, pe specializări situaţia se prezintă şi mai critică.
La Galaţi, din cei 40 de candidaţi, niciunul nu a optat pentru stomatologie sau farmacie, ci doar pentru medicină generală. La fel şi la Brăila, unde doar doi inşi au optat pentru Farmacie, iar restul pentru Medicină Generală şi niciunul pentru Stomatologie. Nici Buzăul sau Vrancea nu fac excepţie, aici înregistrându-se patru candidaţi pentru Stomatologie din cei 50 şi respectiv, trei din cei 36.
“La Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi şi-au depus dosarele 40 de candidaţi. Majoritatea, au optat pentru Medicină Generală. Pentru Stomatologie şi Farmacie, nu a fost niciun dosar. Anul acesta, au fost mult mai puţini candidaţi faţă de anii trecuţi. Spre exemplu, în 2008, au fost 80 de dosare”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi (D.S.P.).
Condiţiile de lucru şi mai ales salariile mici îi determină pe medicii tineri să aleagă să lucreze în sisteme sanitare din străinătate.
“Nu se mai înscriu medicii la examen, din cauză ca foarte mulţi doresc să plece în străinătate. Acolo unde sunt condiţii mult mai bune în care să-şi desfăşoare activitatea şi sunt salarii mult mai mari. Un alt motiv pentru care numărul concurenţilor scade este reprezentat şi de faptul că firmele farmaceutice din ţară caută personal calificat şi ofertele sunt destul de bune”, a mai spus Valentin Boldea.