Galaţi: Lucrări fictive şi supraevaluate la Muzeul Satului Moldovenesc. Află cum a costat peste 100 de milioane de lei vechi o căruţă hârbuită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar căruţa muzeului costă 10.200 lei, de zece ori mai mult decât preţul pieţei. Alte achiziţii care justifică suspiciuni se referă la sediul administrativ, gardul înconjurător şi drumul de acces

În timp ce un simplu ţăran oferă 1.000 de lei pe o căruţă, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a reuşit performanţa să cheltuiască 10.200 de lei pe un astfel de atelaj. Achiziţia în cauză face parte din cadrul proiectului Muzeului Satului de la Galaţi, proiect denumit şi Muzeul Satului Moldovenesc.

Investiţii ciudate

În anul 2006, CJ-ul a accesat o finanţare de 300.000 de euro în cadrul programul PHARE de Vecinătate între România şi Republica Moldova. La această sumă s-a adăugat şi contribuţia Consiliului Judeţului, de 39.000 euro. Managerul proiectului a fost Eugen Chebac, actualul preşedinte al CJ Galaţi şi fost vicepreşedinte până în 2008. Locaţia aleasă pentru acest proiect a fost Pădurea Gârboavele.

Realizarea acestui proiect naşte unele suspiciuni. Conform devizelor de lucrări rezultă că sediul administrativ, de 100 mp, a costat 240.000 de lei (73.000 euro).

Gardul din sârmă, care înconjoară curtea de 1,3 hectare a muzeului, s-a ridicat la suma de 76.000 lei.

Cea mai ciudată investiţie este căruţa folosită ca exponat la Muzeul Satului. 10.200 de lei vechi s-au cheltuit pentru achiziţionarea acestuia. „În jur de 1.000 de lei costă o căruţă obişnuită", ne-a declarat Florin M., meşter din comuna Vârlezi, care construieşte asemenea vehicule.

Alături de investiţiile supraevaluate sunt şi unele care pur şi simplu există doar scriptic.

De exemplu, s-au cheltuit peste 68.000 lei pe drumulde acces către muzeu şi pe aleile din interiorul său. Pentru banii ăştia s-a aruncat ceva pietriş şi piatră mică pe alei, în timp ce drumul de acces a rămas din pământ bătătorit.

Centrul administrativ este dotat în acte cu două calculatoare perfomante în valoare de 6.000 de lei. "Nu am decât un singur calculator şi acela a fost adus de la sediul Centrului Cultural pentru a-l folosi doar pentru stricta necesitate", ne-a declarat un angajat, care a refuzat să se recomande pentru a nu avea ulterior neplăceri.

Licitaţie cu ofertă unică

De la Departamentul de comunicare al CJ ni s-a precizat că "Tot ce ţine de partea de achiziţii publice în legătură cu acest proiect a fost realizat corect prin intermediul sistemului electronic de licitaţii publice ".

Totuşi este de reamrcat că o singură firmă şi-a depus oferta pentru construirea Muzeului Satului, este vorba de SC Comtiem srl dn Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite