Ghid de pescuit la Galaţi. Vezi unde poţi pescui, cum ajungi acolo şi cât costă accesul
0Proprietarii acestora practică taxe de intrare destul de piperate, dar plăcerea pescuitului face toţi banii. Mulţi administratori te lasă să pleci cu toată captura, dar sunt şi unii care nu-ţi dau voie să iei acasă mai mult de cinci kilograme
Un cunoscut comic avea cândva un promo la radio prin care îi chestiona pe români: "Domnilor, vă plac peştele!?". Cu siguranţă, jumătate dintre bărbaţi ar răspunde afirmativ la această întrebare ironică, doar că mulţi "adoră" peştele gata pescuit. Pentru cei care se dau în vânt după o partidă de pescuit, dar nu ştiu care este "oferta" integrală am gândit acest material, ca un fel de ghid al celor mai cunoscute amenajări piscicole din Galaţi şi dimprejurul lui.
Cele mai căutate amenajări sunt cele din Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, în zona Oancea - Vlădeşti. Este vorba despre Maţa Rădeanu, Şovârca şi Cotu' Chiului, administrate fie de asociaţii piscicole sau societăţi private, fie de către Institutul Piscicol.
La Maţa Rădeanu pescarii cu acte în regulă plătesc pentru ziua de pescuit 20 de lei. Oamenii de rând care vor să arunce şi ei un cârlig în apă trebuie să plătească 50 de lei pentru o zi de pescuit. La Şovârca - baltă în care iarba tocmai s-a dus la fund şi se poate pescui în condiţii excelente - ziua de pescuit costă 40 de lei, iar la Cotu' Chiului 25 de lei. Pentru cei care nu ştiu, amenajarea Vlădeşti are lacăt pe poartă deoarece este în lichidare juridică.
La 85 de km de Galaţi, lângă comuna Cerţeşti, se află singura baltă în care se aplică regula catch&release - în traducere liberă "tot ce pescuieşti, arunci înapoi în apă"! Este vorba despre Balta Cotoroaia, destinată exclusiv pescarilor sportivi, care trebuie să plătească însă 50 de lei pe ziua de pescuit.
Tot în inima judeţului ar mai fi şi Balta Vlamnic (între Vârlezi şi Corni), cu un peisaj foarte frumos de jur-împrejur, acolo unde ziua de pescuit costă 50 de lei, dar şi Balta Trei Stejari, de lângă Târgu Bujor. Aici "pică" destul de uşor crap şi cosaş, dar proprietarii nu te lasă să pleci cu mai mult de cinci kilograme din peştele prins.
Pe cealaltă latură a judeţului, pe "linia Tecuciului", la aproape 20 de kilometri de Galaţi, amatorii de aruncat băţu-n baltă au două amenajări piscicole. Potcoava Braniştea şi Lozova Braniştea. Dacă la prima ziua de pescuit costă 25 de lei, la cea de-a doua intrarea costă 100 de lei, dar merită toţi banii. Cu puţin noroc, poţi pleca de aici cu un crap de 10-15 kilograme! Dacă prinzi peşti mai mici, administratorii nu te lasă să pleci acasă cu mai mult de cinci kilograme.
La pescuit peste Dunăre
Cei care nu vor să se îndepărteze prea tare de Galaţi, pot alege amenajarea piscicolă de la Sat Costi, la doar 3-4 kilometri de Galaţi. Ziua de pescuit costă aici 100 de lei. Balta este plină de crap şi caras. Ar mai fi şi amenajarea piscicolă de la Movileni, unde intrarea costă 50 de lei. Avantajul ar fi că nu te întreabă nimeni cu cât peşte pleci acasă!
Cei care vor să meargă într-o zonă în care se poate campa, pot alege peisajul mirific de la Poalele Munţilor Măcin. Este vorba despre amenajarea Sălcuţa, unde ziua de pescuit costă 40 de lei şi de unde poţi pleca lejer cu câteva kilograme bune de crap, caras sau biban.
Cei care au permis sportiv se pot aventura prin canalele de irigaţii „conectate" la Dunăre sau la Siret. Pescarii care vor să dea cu undiţa în apele Prutului trebuie să ia în calcul, că, pe lângă permisul sportiv trebuie să aibă şi permis de acces pe graniţă ( care se obţine de la Poliţia de Frontieră). Tot foarte aproape de Galaţi ar mai fi amenajarea Brateşul Mic, acolo unde ziua de pescuit costă 25 de lei.
Zătun, o baltă la mare căutare
Cea mai renumită amenajare piscicolă din preajma Galaţiului este Balta Zătun, aflată la 12 kilometri de Galaţi şi administrată de Consiliul Judeţului. Ziua de pescuit costă aici 100 de lei. În aceşti bani, pe lângă plăcerea de a pescui, ai la dispozţie şi spaţii de agrement, unde poţi "frige" peştele prins. Singurul dezavantaj este că în zonă nu se poate campa. Administratorii nu te lasă să pleci acasă cu mai mult de cinci kilograme de peşte.
Şi cei care aleg Lacul Vânători au parte pe lângă plăcerea de a pescui şi de o zonă de agrement cam uitată de administratorii acestora. În plus, acolo există şi posibilitatea campării. Pentru pescuitul sportiv, taxa este de nouă lei de persoană, pentru două ore. Dacă luăm în calcul faptul că mai există pe lângă o taxă de intrare de cinci lei de persoană şi una de parcare auto de patru lei, ziua de pescuit la Lacul "Partidului" poate ajunge şi la 50 de lei.
La care s-ar putea adăuga lejer 14 lei taxa de amplasare a cortului şi 25 de lei pentru închiriatul foişorului.
În fine, tot la o aruncătură de băţ de Galaţi se află şi amenajarea piscicolă Mălina, acolo unde poţi chiar să faci şi un grătar după ce ţi-ai umplut sacoşa cu peşte. Ziua de pescuit costă 50 de lei şi rareori administratorii îţi cântăresc peştele pe care l-ai prins.
CIFRĂ - 100 de lei, atât costă cea mai scumpă zi de pescuit din zona Galaţi