„Ţara arde şi baba se piaptănă”. Primarul Dumitru Nicolae vrea să ne încălzească apartamentele înlocuind gazul metan, cu gunoi
0Edilul susţine că, dacă şi Consilul Local va aproba constituirea unui parteneriat public-privat cu o firmă suedeză, aceasta va investi 100 de milione de euro într-o centrală termică pe deşeuri, care, peste doi ani, va produce energie termică cel puţin la fel de scumpă ca şi cea obţinută prin arderea combustibililor clasici
Primarul Dumitru Nicolae s-a întors recent din Suedia unde a fost să vadă cum funcţionează o centrală termică care, arzând deşeuri, produce agent termic pentru încălzirea unui oraş. A fost în această vizită - exact când acutizarea problemei frigului din apartamentele gălăţenilor era dezbătută într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local - pentru că, aşa cum a şi declarat, îşi doreşte scoaterea Electrocentrale din ecuaţia încălzirii apartamentelor din Galaţi, dependente de termoficare.
"Avem în vedere încheierea unui parteneriat public privat cu firma suedeză USITAL. Ei vor realiza o investiţie de 100 de milioane de euro, respectiv acea centrală pe bază de deşeuri, iar noi le vom pune la dispoziţie terenul. Într+o lună suedezii vor fi aici iar eu urmează să bag priectul de hotărâre în Consiliul Local", a afirmat Dumitru Nicolae.
Întrebat cine va face distribuţia agentului termic şi cât va costa agentul termic produs arzându-se deşeuri, un combustibil gratuit, edilul a răspuns:
„Bineînţeles că Apaterm va distribui în continuare agentul termic, dar nu cred că gigacaloria va fi mai ieftină".
Prin urmare, reţeaua de distribuţie va rămâne tot cu pierderile care ajung la 40 %, pentru că de unde alte 100 de milioane pentru reabilitarea acesteia? Iar dacă gigacaloria din gunoi ar putea fi chiar şi mai scumpă, având în vedere afirmaţia primarului precum că: "Atunci când e vorba de costuri, toate cresc, nici unul nu scade !, se naşte întrebarea: Care este avantajul acestei investiţii? Nu pentru suedezi, că ei este clar că vor prifit, ci pentru gălăţeni?
Cu toate că şi suedezii ar putea constata cu dezamăgire că puterea calorifică a zemurilor de pepene care se scurg din containerele noastre este zero şi că dacă vom ajunge să colectam selectiv deşeuri, o vom face pentru reciclare, nicidecum pentru incinerarea lor. Evident a celor de hârtie, că sticla şi metalul se ştie că nu prea ard !
Una peste alta, prezentarea acestui proiect, care ar urma să fie concretizat în decursul a doi ani şi tot atâtea ierni de frig în apartamentele gălăţenilor, se făcea în timp ce la Electrocentrale se purtau negocieri cu reprezentanţii Romgaz care, aşa cum se ştie, au reziliat unilateral contractul cu Electrocentrale. Normal ar fi fost ca această problemă să aducă la aceeaşi masă a discuţiilor toţi reprezentanţii autorităţilor în a căror responsabilitate cade asigurarea căldurii în locunţele gălăţenilor. Dar ce mai este normal la noi ?
„Este obligaţia Guvernului să dea căldură populaţiei!"a exclamat Dumitru Nicolae iritat că presa se arată mai interesată de riscul ca peste câteva zile să fie din nou frig în casele gălăţenilor, decât de mirobolantul proect al transformării gunoiului gălăţenilor în energie termică cel puţin la fel de scumpă ca şi cea obţinută prin arderea combustibililor clasici.
Şi pe bună dreptate, acest dezinteres, căci, cu ani în urmă, s-au mai fituit niţte bani „buni pe o staţie de incinerare a gunoiului care arzând muuuultă păcură scumpă n-a reuşit nici măcar să suplimenteze debitul de agent termic, darămite să încălzească întreg oraşul aşa că a fost demolată. Concluzia o veţi trageţi dumneavoastră, cititorii noştri.