Vidra Tarka şi-a mutat vizuina, după ce a avut parte de musafiri nepoftiţi
0George Bouroş este biolog la Asociaţia de Conservare a Diversităţii Biologice şi studiază de mai bine de un an comporatmentul unei vidre, pe care a numit-o Tarka, care vieţuieşte în apele Vrancei.
Biologul George Bouroş a instalat camere de supraveghere care să surprindă stilul de viaţă au vidrei Tarka, devenită anul trecut vedeta din Lunca Siretulu. De curând, vidra a plecat din locul în care trăia pentru locul din Rezervaţia Naturală devenise ţinta prădătorilor.
“Vidra din Rezervaţia Naturală Merişor, Tarka, nu si-a mai vizitat vechiul loc de odihnă de mai bine de o lună, aşa că am decis instalarea unei alte camere la un alt loc de odihnă, ce este mult mai utilizat. Vechiul ei loc de odihnă este frecventat de vulpi, jderi şi şobolani de apă. Însă în noul loc unde am instalat camera, Tarka vine frecvent, dar pare totuşi deranjată de prezenţa camerei şi a unor musafiri nepoftiţi: pisica sălbatică, jderul şi zeci de zburătoare”, scrie pe pagina de Facebook creată pentru Tarka.
Vidra este un animal extrem de sperios, iar prezenţa ei în faţa camerelor de luat vederi este destul de rară, întrucât poate detecta chiar şi acele leduri de infraroşu de la camera video, pe care omul nici nu le poate detecta.
George spune că în Europa vidrele sunt specii pe cale de dispariţie, pentru că sunt foarte sensibile la schimbările de mediu pe care le provoacă oamenii.
„În partea de vest a Europei vidrele au dispărut pe areale largi din cauza utilizării pesticidelor, în special a DDT. Din fericire, la noi situaţia este ceva mai bună”, precizează biologul.