VIDEO Cât de periculoasă e interacţiunea cu urşii care cer de mâncare. „Nu trebuie hrăniţi, oricât de simpatici ar părea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul a venit până la maşina inginerului silvic
Ursul a venit până la maşina inginerului silvic

Specialiştii spun că animalele sălbatice sunt imprevizibile, chiar dacă aparent lasă de înşeles că sunt prietenoase. Ele pot dezvolta comportamente deviante.

Şoferi care circulă pe DN2D, în zona Lepşa-Ojdula, judeţul Vrancea au surprins în ultima perioadă, aproape în fiecare zi, imagini cu urşi ieşiţi din pădure la stradă, în căutare de hrană.

Practic, animalele sălbatice din pădure au învăţat să interacţioneze cu oamenii pentru a obţine hrană, mai ales în locurile frecventate de turişti.

De altfel, oamenii se laudă pe reţelele de socializare, unde au postat fotografii, cu faptul că hrănesc animalele pe care le consideră paşnice şi jucăuşe.

Specialiştii sunt însă de altă părere şi spun că urşii care vin să primească mâncare sunt doar aparent inofensivi, pentru că în realitate sunt animale sălbatice, cu comportament imprevizibil şi în orice moment pot deveni agresivi.

“Animalul a învăţat că, pentru a procura mâncare trebuie să iasă în calea omului. Totuşi, animalele sălbatice nu trebuie hrănite de turişti, oricât de simpatice ar părea, un animal sălbatic este imprevizibil. În zona aceea mai e o problemă, anume cea a coşurilor de gunoi nesecurizate, amplasate de cei de la Drumuri Naţionale, coşuri care sunt <<ispititoare>> pentru urşi, pentru că ele conţin diverse resturi menajere”, potrivit lui Silviu Chiriac, de la Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea.

Turiştilor li se recomandă să nu se expună inutil pericolelor, să evite întâlnirile de acest gen, pentru că ursul poate căpăta un comportament deviant dacă primeşte hrană. O spune şi inginerul silvic Cristian Mutică, el însuşi protagonist recent al întâlnirii cu ursul pe DN2D (foto).

“Curios pentru mine a fost faptul că acel urs întâlnit pe drumul public, destul de circulat, avea un comportament tipic acelor animale care au interacţionat foarte mult cu oamenii. Un urs sălbatic, care trăieşte în pădure, la contactul cu omul ar fi fugit imediat. Dar ursul întâlnit de mine a rămas jucăuş. Aceste întâlniri pot avea un caracter neprevăzut, pentru că ursul poate deveni violent. De multe ori oamenii greşesc şi le oferă mâncare, ba o felie de pâine, ba un fruct, ce au prin maşină. Nu trebuie interacţionat cu animalele sălbatice”, potrivit lui Cristian Mutică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite