Studenţii din Focşani beneficiază de consiliere în găsirea unui loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii vor fi consiliaţi
Studenţii vor fi consiliaţi

La Focşani s-a deschis Centrul de Orientare şi Consiliere în carieră, în cadrul proiectului “Sa devenim activi pe piata muncii!”, proiect cofinanţat din fonduri europene.

Întreaga activitatea a Centrului de Orientare şi Consiliere Focşani va viza consilierea, orientarea şi îndrumarea în cariera a peste 130 de studenţi ai Universităţii Bioterra precum şi a studenţilor din alte centre universitare focşănene.

În cadrul acestor activităţi desfăşurate la centru se vor elabora şi se vor aplică de către psihologi, specialişti în resurse umane şi recrutare, o  serie de teste şi instrumente de  evaluare, autoevaluare şi autotestare a studenţilor, care vor scoate în evidenţă atât abilităţile fizice, cât şi aptitudinile acestora,
dar şi nivelul lor de pregatire pentru o carieră sau un anumit loc de muncă.

În urma evaluării acestor teste de către consilierii în carieră, studenţii vor putea fi orientaţi corect şi concret către acel job pe al cărui tipar se pliază cel mai bine personalitatea şi capacităţile fizice ale fiecăruia dintre ei.


De asemenea, ei vor fi consiliaţi cu privire la  gradul de pregătire pentru o anumită carieră, pe care o deţin în momentul evaluării şi cu privire la pregătirea de care au nevoie în continuare, pentru a se adapta la cerinţele job-urilor spre care sunt orientaţi.

image

Serviciile de orientare şi consiliere din cadrul Centrului Universităţii Bioterra Focşani fac parte dintr-un program integrat de consiliere profesională, derulat în cadrul proiectului “Să devenim activi pe piaţa muncii!”, care urmăreşte dezvoltarea perspectivelor în carieră, prin familiarizarea cu mediul de lucru, dar şi dezvoltarea abilităţilor personale (încredere în sine, auto-control, adaptabilitate şi munca în echipă). Astfel, în cadrul acestui program concentrat de orientare profesională, o parte dintre studentii din Focşani, care vor trece pragul centrului de consiliere în cariera vor beneficia şi de:

• excursii tematice, sub formă de vizite la organizaţii şi instituţii care au activităţi specifice specializărilor pe care le urmează studenţii atraşi în grupul ţintă al proiectului.  La finalul acestor excursii tematice, tinerii se vor decide unde îşi vor efectua stagiile de practică. Studenţi vor fi înscrişi şi selectaţi pentru aceste excursii în funcţie de obiectivele lor în cariera şi în urma recomandărilor primite de la cei ce i-au consiliat în cadrul Centrului de Orientare şi Consiliere în carieră din cadrul Universităţii Bioterra Focşani;

•  stagii complexe de practică în cadrul organizaţiilor beneficiarului proiectului “Să devenim activi pe piaţa muncii!”, Federaţia Agrostar;

• workshop-uri şi ateliere de bune practici;

• un concurs al cărui premiu va consta într-o vizită de studiu în Spania. La concurs se vor putea înscrie  studenţii care se vor remarca în stagiile de practică;

• atragerea în întreprinderi simulate;


Studenţilor li se vor pune la dispoziţie materiale suport, de informare şi educare: broşuri cu recomandări privind identificarea şi obţinerea unui loc de muncă, ghiduri şi materiale referitoare la tematica obiectivelor orizontale ale proiectului, egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă. Totodată, vor beneficia şi de un portal web care va conţine informaţii relevante despre proiect şi va fi actualizat pe tot parcursul implementării cu informaţii de interes pentru grupul ţinta.

Centrul de orientare şi consiliere în carieră din cadrul Universităţii Bioterra din Focşani face parte din cele cinci care s-au organizat şi s-au deschis pe parcursul acestei luni, în: Bucureşti, Alexandria, Slobozia, Focşani şi Buzău, potrivit activităţilor de implementare cuprinse în proiectul „Să devenim activi pe piaţa muncii!” şi care vor furniza servicii de îndrumare în carieră, pentru un total de 5000 de studenţi.

Deschiderea Centrului de Orientare şi Consiliere Focşani a fost marcată de desfăşurarea unui seminar de informare a grupului ţintă al proiectului, format din studenţi, cu privire la oportunităţile legate de integrarea pe piaţa muncii.

Studenţii focşăneni interesaţi pot beneficia de mai multe informatii despre activitatea Centrului de orientare şi consiliere din cadrul Universităţii Bioterra Focşani, la numărul de telefon:
0237.626.538.

Obiectivele şi beneficiarii proiectului “Să devenim activi pe piaţa muncii!”

Proiectul se manifestă pe două coordonate distincte şi anume: desfăşurarea unui program complex de acţiuni şi activităţi dedicate studenţilor în scopul autocunoaşterii şi dezvoltării personale, precum şi furnizarea de servicii de informare şi consiliere privind cariera şi ocuparea studenţilor, în contextul existent în acest moment pe piaţa muncii şi în sistemul educaţional.

Întregul grup ţintă al proiectului este alcătuit din 5000 de studenţi ai Universităţii Bioterra din oraşele: Bucureşti, Alexandria, Slobozia, Focşani, Buzău, selectaţi pe baza unor criterii obiective de performanţă profesională.

Obiectivul general al proiectului  este creşterea gradului de ocupabilitate şi a şanselor de ocupare a studenţilor din trei regiuni: Bucuresti-Ilfov, Sud – Est şi regiunea Sud-Muntenia.

1

Obiectivele specifice

• Obiectiv specific 1: Furnizarea serviciilor de orientare, consiliere şi îndrumare către un număr de 5000 de studenţi din Regiunea Sud Est, Regiune Sud-Muntenia şi Regiunea Bucuresti-Ilfov în vederea sprijinirii acestora în tranziţia de la şcoală la viaţă activă.

• Obiectiv specific 2: Dezvoltarea parteneriatelor intre Universitatea Bioterra, întreprinderi şi alte instituţii pentru facilitarea stagiilor de practică pentru 100 de studenţi în vederea facilitării tranziţiei de la şcoală la viaţă activă.

• Obiectiv specific 3: Înfiinţarea şi dezvoltarea a trei întreprinderi simulate în vederea dezvoltării competenţelor antreprenoriale a studenţilor din Universitatea Bioterra.

Beneficiile grupului ţintă

5000 de studenţi benficiază de serviciile de orientare şi consiliere în vederea sprijinirii lor în trazitia de la şcoală la viaţă activă;

100 din cei 5000 de studenţi consiliaţi dobândesc cunoştine practice în urma efectuării stagiilor de practică;
60 de studenţi din cei 5000 de studenţi consiliaţi dobândesc cunoştine practice de afaceri prin implicarea lor în înfiinţarea şi dezvoltarea a trei întreprinderi simulate;

10  studenţi din cei 5000 vizaţi în grupul ţintă vor obţine un loc de muncă ca urmare a asistării lor prin servicii de consilier şi orientare furnizate prin prezentul proiect;

60 de studenţi din cei 5000 vizaţi în grupul ţintă sunt pregătiţi să înceapă o activitate economică ca antreprenori, ca urmare a implicării lor în înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor simulate.

Perioada de desfăşurare a proiectului este de 20 luni, activităţile acestuia având loc în perioada 14.04.2014 - 13.12.2015.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 12.327.967 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite