Poligonul de tir din Focşani, de unde a plecat spre sportul mare campionul olimpic Alin Moldoveanu, patru decenii de performanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poligonul de tir din Focşani  FOTO: CSM Focşani 2007
Poligonul de tir din Focşani  FOTO: CSM Focşani 2007

Spaţiul necesar pentru acest obiectiv a fost stabilit la  5.000 mp, fiind ales în zona Complexului Sportiv Focşani Nord,  pe actuala stradă Mărăşeşti.

Spaţiul sportiv  din Focşani  unde s-a format  Alin Moldoveanu, cel care  a adus  României în 2012 notorietate internaţională , adică Poligonul de Tir Olimpic din oraşul nostru este locul puţin ştiut  de focşănenii interesaţi sau nu de acest sport. 

Neobositul căutător în arhivele vrâncene, istoricul Florin Dîrdală, a găsit printre documente lucruri interesante despre poligonul olimpic de la Focşani, în zona Obor, pe strada Mărăşeşti.

"El există încă din anul 1976, rezistă şi azi,  din fericire, pe vechiul amplasament  şi  a  contribuit recent   la istoria sportului românesc,  cu  un mare talent  datorită căruia  România a  câştigat medalia de aur la categoria „puşcă cu aer comprimat 10 m” în cadrul  Olimpiadei de vară din 2012 cu un scor total de 702,1 puncte. Atunci, focşăneanul   Alin  a avut scorul de 599/600 în calificări, egalând recordul olimpic şi scorul de 103.1/109 în finală. El mai are în palmares o medalie de bronz la „Campionatul European de Tir de la Győr din 2004”, patru medalii de argint şi una de aur la cupe mondiale, şi una de argint la „Campionatul Mondial de Tir de la Zagreb din 2006” după cum se menţionează pe Wikipedia , unde se mai aminteşte că  la Jocurile Olimpice din 2008,acelaşi sportiv  a obţinut locul 4 .   


Toate rezultatele acestea au fost posibile pentru că, acum 40 de ani, Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Vrancea(Comisia de Tir)   a constatat că acest sport  practicat în  Municipiul Focşani a început să se afirme tot mai mult pe plan naţional şi din acest motiv biroul consiliului a socotit absolut necesar construirea unui poligon  care să satisfacă pregătirea şi organizarea concursurilor pentru puşcă, aer comprimat şi pistol . Spaţiul necesar pentru acest obiectiv a fost stabilit la  5.000 mp, fiind ales în zona Complexului Sportiv Focşani Nord,  pe actuala stradă Mărăşeşti, fostă Marea Revoluţie Socialistă.  S-au proiectat şi executat  destul de repede următoarele unităţi:  câmp de tragere lung de 50 de m cu lăţimea de 40 de m, înconjurat de un gard înalt de 3,6 m pe lateral şi 6 m pe fundal. Împrejmuirea câmpului de tragere este astfel facută încât să nu pătrundă în spaţiul de tragere curent de aer, iar gloanţele să nu poată părăsi această suprafaţă. Pe fundal zidul de 6 m înălţime asigură în direcţia axului de tragere ineficacitatea oricărui ricoşeu, cunoscându-se că direcţia de tragere este înspre terenul  II de fotbal pentru antrenamente. Pentru eventualitatea existenţei unui ricoşeu şi în sus, în câmpul de tragere, sunt amplasaţi, perpendicular direcţiei de tragere, un număr de trei parabaluri, aşezate în aşa fel încât să se facă imposibilă ieşirea în sus a gloanţelor. În această formă, poligonul pentru glonţ este asigurat împotriva oricăror accidente de tragere.

image
1

Pe fundal se află un şanţ betonat din care se mânuiesc ţintele, el fiind de asemenea asigurat împotriva accidentelor. La mijlocul său se află o cameră pentru arbitri care urmează să calculeze ţintele şi să transmită telefonic rezultatele.  Alt spaţiu în cadrul poligonului îl reprezintă  Sala de tragere, construită pentru a se executa tir cu puşca sau pistolul precizie la 50 de m de un număr de 30 sportivi simultan. Partea din faţă (geamlâcul) are trei rânduri de geamuri necesare  executării celor trei poziţii de  tragere (culcat, genunchi, picioare), locul de tragere este parchetat sub forma unui  podium de 30 de cm înălţime. În spatele podiumului se află un spaţiu de rezervă de 3 m, necesar arbitrilor, observatorilor, spectatorilor şi antrenorilor care vor să urmărească sportivii la antrenamente sau în concurs.  Pentru a putea efectua antrenamente şi concursuri pe timp de iarnă, sala de trageri trebuie puternic încălzită datorită faptului că se lucrează cu un rând de geamuri deschise, executându-se tragerea pe geam. De asemenea sala de trageri trebuie să fie luminoasă, să aibă instalaţie electrică corespunzătoare. La şanţ au fost montate reflectoare care vor da posibilitatea  executării tragerilor pe timp de noapte. Urmează sala de trageri pentru  puşcă şi pistoale  aer comprimat, construită lângă sala de trageri la glonţ, având condiţii bune de exploatare pentru un număr de 20 de sportivi. Sistemul de iluminat mai puternic decât cel normal, pe neon, va asigura o vizibilitate optimă. Lumina zilei este reflectată de o oglindă prinsă de tavan, pe vertical, în faţa liniei de ţintă care se află la 10 m de trăgător. Această sală asigură continuitatea pregătirii pe tot timpul anului şi  constituie un loc bun pentru depistarea elementelor talentate, probele respective fiind introduse în concursurile oficiale. În fine, cea de a patra secţiune, reprezentată de poligonul pentru pistol viteză, revolver, pistol sport, este înconjurată de un gard înalt de 3,6 m, posedă două parabale necesare  asigurării împotriva ricoşeelor.  Aici se va executa tragerea la 25 de m distanţă.

1

Acest sector posedă şanţ în continuare cu cel de la armă. Mai sunt prevăzute în cadrul incintei grupul social, sectorul administrativ şi o sală cu funcţionalităţi multiple , fie pentru spectatori, fie pentru  a se preda cursuri practice în contul Liceului National de Tir ce se dorea a se înfiinţa în oraşul Focşani, dar nu s-a mai realizat.
Important este faptul că în acest perimetru s-au pregătit mari sportivi ai României şi ai lumii , unul dintre aceştia salvând onoarea ţării noastre în 2012, când una din cele doar  două medalii de aur a fost obţinută de focşăneanul Alin Moldoveanu .Atunci camerele de filmat  au transmis în aproape toate ţările lumii imaginea tricolorului  înălţat  pe cea mai înaltă poziţie şi a eroului nostru local ridicat pe prima  treaptă a podiumului de premiere", este documentarea istoricului Florin Dârdală.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite