Marian Oprişan, un nou termen la Judecătoria Cluj Napoca la 2530 de zile de când a fost trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan şi avocaţii săi
Marian Oprişan şi avocaţii săi

Acesta şi alţi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean Vrancea sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu balastarea unor drumuri în anul 2004.

Marian Oprişan este citat mâine dimineaţă la Judecătoria Cluj Napoca pentru continuarea dosarului de corupţie.

La ultimele termene, martorii din acest dosar nu au mai fost audiaţi, unul dintre învinuiţi solicitând timp pentru angajarea unui nou avocat.

Judecătoriii vor să afle cum s-au cheltuit 1,9 milioane de euro pentru balastarea a 41 de drumuri comunale.

Anterior, şi alţi foşti şi actuali edili, consilieri locali şi chiar angajaţi care au lucrat pentru balastare au fost chemaţi la audieri de magistraţii clujeni pentru a ca aceştia să se lămurească asupra lucrărilor executate.

Conform procurorilor DNA, care au trimis acest dosar la instanţă în 2006, 41 de drumuri comunale au fost pietruite după ce Consiliul Judeţean Vrancea a primit, în 2004, de la Ministerului Transporturilor suma de 1,9 milioane de dolari dintr-un împrumut extern.

Materialul de urmărire penală indică faptul că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deşi banii au fost plătiţi de către CJ Vrancea aproape în avans.
DNA a reţinut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), alţi circa 600.000 euro în dauna Consiliului Judeţean şi aproape 75.000 euro, sumă cu care ar fi prejudiciat bugetul Guvernului.

Principalii învinuiţi în acest dosar încearcă să tragă de timp pentru a întârzia o soluţie în dosarul de corupţie care a împlinit în luna septembrie şase ani.

Din analiza reporterului „EVZ" reiese că avocaţii şi martorii din dosarul corupţiei au încercat să tergiverseze judecarea cauzei, prin tot felul de tertipuri, motiv pentru care au fost amendaţi.

Chiar şi Marian Oprişan a fost amendat cu 1000 de lei la unul dintre termene. Amenzi au primit şi poliţiştii din mai multe comune care nu şi-au făcut treaba.

„29 septembrie 2011- al şaselea termen. S-au prezentat doar doi dintre martorii citaţi. Un agent şef din Poiana Cristei (Vrancea) a fost amendat cu 500 de lei, deoarece nu a anexat la dosar procesul-verbal de executare a mandatului de aducere în cazul unuia dintre martori.

24 noiembrie 2011- al optulea termen. Unul dintre martori din acest dosar a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce citaţia trimisă s-a întors cu menţiunea "destinatarul refuza primirea". Şeful de post din comuna martorului a fost amendat cu 500 de lei, pentru neindeplinit mandatul de aducere.
10 mai 2012 - al doisprezecelea termen. Şeful postului de poliţie din comuna Corbiţa (Vrancea) este amendat cu 1.000 de lei pentru neîndeplinirea unui mandat de aducere a unui martor. Pe numele unui martor absent instanţa emite un mandat de aducere şi însoţitor cu menţiunea că "în cazul în care se va constată o nouă neîndeplinire a mandatului se va aplica o nouă amendă judiciară în cuantum de 2.000 lei".
5 iulie 2012 - al treisprezecelea termen. Un agent principal din comuna Corbiţa (Vrancea) este amendat cu 1.000 de lei pentru neîndeplinirea unui mandat de aducere în cazul unui martor. Şefului Politiei Municipiului Focşani este amendat cu suma de 1000 lei pentru neîndeplinirea unui alt mandat de aducere
", sunt doar câteva din datele culese de reporterul EVZ.

Pe data de 18 octombrie 2012 a avut loc audierea a doi martori în acest dosar, respectiv inginera Lucia Mariana Toader şi juristul Ovidiu Roşu care au relatat că în calităţile lor de angajaţi ai unor firme, au semnat devize de materiale sau lucrări, legate de drumuri comunale pietruite în judeţul Vrancea în anul 2004, realizate de Consiliul Judeţean cu bani europeni.

Potrivit ziarului „Ora de Cluj”, Lucia Marian Oader a afirmat că a fost inginer devizier la firma Utilaj Construct Service din Focşani. În această calitate, întocmea devize de lucrări, primite din teren, de la punctele de lucru.
“Nu era competenţa mea să verific în teren lucrările realizate”, a spus Toader.

Femeia a fost cuprinsă de amnezie şi când a trebuit să descrie capacitatea tehnică a firmei la care a lucrat, deşi în faza de cercetare penală de la Parchetul DNA, a dat descrieri amănunţite.

Toader a avut amenzii legate şi de persoana căreia îi dădea situaţiile de lucrări, fără a le verifica în teren. Iniţial a spus că le dădea mai multor persoane, dar după ce i s-au citit declaraţiile de la Parchet, a revenit şi a afirmat că le furniza doar inculpatului Liviu Rusu. Acestea nu erau semnate de diriginţii de şantier. Deconturile de materiale erau rezolvate fără nicio problemă.

“Nu ştiam dacă materialele solicitate pentru decontare erau sau nu deja utilizate, pentru că nu mă deplasam pentru verificare în teren”, a spus Toader.

Un alt martor, Ovidiu Roşu s-a recomandat a fi consilier juridic. El a semnat devize de lucrări, fără să fi făcut verificări şi fără să fi fost măcar angajat la firma Utilaj Construct, unde a fost trimis de patronul altei firme la care a lucrat.

“Eram un fel de inspector, am făcut-o la îndemnul patronului, Anghel Cornel, care m-a trimis acolo, pentru supravegherea lucrărilor, a personalului, a utilajelor, când directorii erau în concediu. Pentru că patronul era cel care mă plătea”, s-a justificat  Roşu, scrie jurnalul „Ora de Cluj”.

Mai puteţi citi:

Fata prietenei lui Marian Oprişan, angajată la Primăria Focşani

Marian Oprişan, împins de organizaţia PSD Vrancea să ajungă şi preşedinte de regiune

Marian Oprişan, baron peste baronii neamului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite