Oprişan, achitat în procesul de corupţie. „Mulţumesc DNA pentru imensa lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, trimis în judecată de DNA în 2006, pentru fapte de corupţie, a fost achitat, vineri, 6 februarie.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a fost achitat astăzi în procesul de corupţie care se judecă de mai bine de opt ani.

 Potrivit deciziei instanţei, Marian Oprişan a fost achitat pentru infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Instanţa a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, pentru infracţiunea de uz de fals, în baza art. 396 al 6 C.p.p. rap. la art. 16 lit. f Cpp, care spune că în acest caz "a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică".

„Mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor judecătorilor cinstiţi din România pentru că am crezut mereu în justiţie în această perioadă. Sigur, nu vreau să revin asupra faptului că nouă ani eu nu am făcut o cerere de amânare. Instanţa de fond este cea mai importantă şi am încredere în continuare că magistraţii judecători cinstiţi din această ţară, garanţi ai statului de drept, vor spune adevărul până la capăt”, a declarat astăzi Marian Oprişan la Antena 3.

Citat de Mediafax, Oprişan a mai declarat: ”Vreau să mulţumesc bunului Dumnezeu şi tuturor magistraţilor judecători garanţi ai statului de drept din această ţară. Am crezut mereu în Justiţie. Vreau să mulţumesc DNA pentru această imensă lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept”, a spus Oprişan, menţionând că reacţia sa nu este una ironică.

Împreună cu Oprişan au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din dosar, Valeria Teodorescu, fostul director al Direcţiei Economice, Ion Costeanu,  fostul director al Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fostul şef al Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice, toţi din cadrul CJ Vrancea, şi Valeriu Iacob, diriginte de şantier.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Totodată, judecătorul Lucian Buta a respins ca nefondat cererea de confiscare de la inculpaţi a sumei de 15.433.574.508 ROL si a sumei de 41.179.838.066 ROL, fiind ridicată măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţele DNA din 21 noiembrie 2005 şi 15 martie 2006 asupra bunurilor deţinute de inculpaţii Marian Oprişan, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, Liviu Rusu, Ion Ciosteanu.

Judecătorul a luat act că persoanele vătămate Consiliul Judeţean Vrancea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi Guvernul României nu s-au constituit părţi civile în cauză.

1

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în această cauză totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale.

Lucrările au fost atribuite unor firme neeligibile, după cum au arătat procurorii DNA, conduse de afacerişti apropiaţi de baronul Oprişan, care au prosperat în perioada guvernării Năstase şi mai prosperă şi astăzi, firme care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia baronul şi familia lui deţin opt hectare de teren.

Oprişan este învinuit că a alocat ilegal, fără avizele necesare de la CJ, nu mai puţin de 1,7 milioane de lei, pentru achiziţia complexului, întocmind şi o adresă falsă, prin care cerea 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003-2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol în valoare de 520.000 RON. "Potrivit legii, acesta nu putea să finanţeze respectivele locaţii, decât introducându-le în circuitul public", explică procurorii.

Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat in dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro

Mai puteţi citi:

Preşedintele Iohannis şi Ambasada SUA, ultimele speranţe ale baronului Oprişan înaintea pronunţării de joi în dosarul său de corupţie

Preşedintele CJ Vrancea, vicepreşedinte al PSD, Marian Oprişan, a adresat, miercuri, o scrisoare deschisă cu titlul “Opriţi presiunile asupra magistraţilor judecători” preşedintelui Iohannis, Parlamentului, CSM, ambasadei SUA, CE, precum şi lui Cazanciuc, Niţu, Kovesi şi Ciorbea.

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a reuşit, timp de şapte ani şi jumătate, să amâne termenele de judecată în marele „Dosar Căprioara”, în care este acuzat de corupţie. Ce s-a întâmplat? Primari, care îi sunt subordonaţi în partid baronului, au refuzat audierile, unii foşti prefecţi şi-au pierdut subit memoria, iar poliţiştii i-au sfidat pe judecători.

Judecător clujean, audiat la DNA în calitate de martor în dosarul „baronului“ de Vrancea, Marian Oprişan

Din rechizitoriul DNA, întocmit în dosarul expertelor Roxana Cernea din Cluj şi Elena Muşuroiu din Bucureşti, trimise în judecată în stare de arest, reiese că judecătorul Buta, cel care judecă cazul lui Iorişan al Cluj, a fost chemat în calitate de martor la DNA Bucureşti şi a fost audiat pe 23 ianuarie 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite