Cum a ajuns patriarh al României preotul care l-a ascuns pe evadatul Gheorghe Gheorghiu-Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-l de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române l-a adăpostit timp de zece zile, în casa sa parohială, pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Justinian Marina, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română timp de aproape trei decenii, între 1948 şi 1977, în perioada cea mai neagră din comunism, a rămas in istoriografia românească sub numele de „Patriarhul Roşu“. 

I s-a spus aşa pentru colaborarea cu liderii comunişti, ascensiunea sa în cel mai mare rang al bisericii fiind pusă pe seama prieteniei sale cu liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Pe cel care avea să devină primul lider al României comuniste, l-a cunoscut în împrejurări mai puţin obişnuite, pe când Justinian Marina, pe numele său de mirean Ioan Marina, era preot la Râmnicu-Vâlcea. În 1944, Gheorghe Gheorghiu Dej, împreună cu un alt important lider comunist, Gheorghe Maurer, a evadat din lagărul de la Târgu Jiu, iar cel care i-a găzduit şi ascuns în casa sa parohială a fost chiar preotul Marina.

„După ce am trecut cu maşina de Craiova, la vreo 30 de kilometri, ne-am oprit într-un sat unde-am fost găzduiţi de un popă care a fost, şi el, omul comuniştilor. Maşina s-a întors la Craiova iar noi am stat în acel sat vreo trei zile până când a venit o altă maşină, din Bucureşti, să ne ducă spre Capitală",  povesteşte Maurer în amintirile sale.

Un alt lider comunist, Gheorghe Apostol, confirmă în memoriile sale acest episod, acesta nuanţând chiar situaţia, precizând că după evadare Gheorghiu Dej a ajuns la Bucureşti pe data de 26 august, când deja se efectuase arestarea mareşalului Ion Antonescu şi se formase un guvern nou în frunte cu generalul Sănătescu.

„Capătul drumului parcurs aproape o zi şi o noapte, a fost locuinţa părintelui Justinian din Rm. Vâlcea. Aici a fost părăsit Dej şi colegul său de către Maurer care s-a întors în Bucureşti. De ce n-o fi continuat drumul împreună până la Bucureşti? Oare numai vigilenţa, conspirativitatea a determinat conducerea provizorie a Partidului Comunist să-l ţină pe Dej în arest forţat la domiciliul părintelui Justinian din Rm. Vâlcea?”, potrivit lui Gheorghe Apostol.

Justinian Marina a fost ales patriarh al României pe data de 24 mai 1948, de marele Colegiu Electoral Bisericesc, întrunit la Bucureşti, iar de ascensiunea sa în funcţie se pare că nu a fost străin Gheorghiu-Dej. Marina a condus Biserica Ortodoxă Română într-o perioadă cruntă, astfel că lunga sa activitate a fost interpretată diferit în istorie. I s-a reproşat apropierea faţă de Rusia sovietică şi sprijinirea regimului Stalinist, în arhive rămânând consemnată o declaraţie pentru care mulţi nu l-au iertat.

"Cristos este sovietic"

patriarh justinian foto basilica.ro

"Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acţionează aşa cum doreşte Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creştin nu se poate opune ideii - crude, ce-i drept - care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare, Cristos este sovietic!", spunea Justinian Marina, într-un discurs rostit după ce a ajuns patriarhul Biseriicii Ortodoxe Române.

Renumitul cântăreţ al perioadei interbelice, Jean Moscopol, i-a dedicat chiar o melodie rămasă imprimată, intitulată sugestiv „Patriarhul roşu“.

„Justinian, zis şi Marina, e cel mai cuvios creştin, Umblă crai cu limuzina, şi se-nchină, la Kremlin./ Patriarh el se numeşte, şi-al Bisericii chiriarh,Şi culmea că nu roşeşte, că-i sovieto-patriarh./ Că Marina, Preasfinţia, n-a roşit nici un moment, Când a spus, că România, azi e stat independent/ Doamne Sfinte, Te îndură, de poporul Tău român,/ Şi îi bagă pumnu-n gură, patriarhului păgân.“

Mulţi istorici consideră că Justinian a contribuit la salvarea bisericii din calea tăvălugului comunist. Statisticile arată că în perioada sa s-au construit 302 biserici, au fost reparate sau restaurate 2.345 biserici, multe dintre ele monumente istorice şi schituri.

În 2017, Biserica ortodoxă română a decis reabilitarea lui Justinian Marina, însuşi preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, având un discurs admirativ despre activitatea patrairhului. “A fost pur şi simplu providential. L-a trimis providenţa atunci când era nevoie de el, nici mai devreme, nici mai târziu. A fost omul potrivit la vremurile de prigoană”, potrivit lui Radu Preda.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite