Vrancea: Şcoli renovate pe bani grei, dar cu lacătul pe uşă
0Ministerul Educaţiei a decis să închidă şcoli din Vrancea chiar dacă, până la 1 septembrie 2010, s-au cheltuit peste 1,5 milioane lei pentru reabilitarea acestor unităţi.
Numai la unitatea din satul Titila, comuna Andreiaşu, Ministerul a alocat 195.000 de lei pentru repararea şcolii. Lucrările nu au fost însă finalizate până la începutul lui septembrie, motiv pentru care părinţii şi-au mutat copiii la o altă şcoală din comună. Rămânând cu doar opt elevi, unitatea din Titila a fost închisă.
Primarul din Andreiaşu, Ionel Budeanu nu înţelege de ce şcoala a fost închisă definitiv.
"După ce ISJ Vrancea a investit o grămadă de bani, acum s-a pus lacătul la intrare. Banii au fost investiţi aiurea pentru că nimeni nu o să mai ia această clădire. Nu mai avem şcoală, iar dispensarul e la câţiva kilometri", spune primarul.
Stan Rogoz, inspectorul general al ISJ Vrancea, critică maniera incoerentă în care s-au acordat fonduri pentru reabilitarea acestor unităţi şcolare.
"Finanţările care s-au acordat acestor unităţi de învăţământ care s-au închis sunt nefondate. Primăriile nu au realizat în prealabil un studiu al dinamicii demografice şi nu s-a făcut corect fundamentarea. Greşeala e a lor şi nu a ISJ Vrancea sau a Ministerului", răspunde Rogoz.
98.000 lei pentru zece elevi
Nu numai şcoala de Titila a fost închisă, ci şi şcoala din Găloieşti, comuna Dumitreşti. Aici au fost investiţi 98.000 lei deşi învăţau doar zece elevi. Situaţii similare au fost la şcolile din Dumbrava, unde au fost investiţi 400.000 de lei, la cea din Ghimiceşti, unde s-au alocat 50.000 de lei dar şi la cea din Crucea de Sus, unde au mers 730.000 de lei.
„Reţeaua şcolară din judeţul Vrancea s-a restructurat în scopul creşterii calităţii actului educativ şi eficientizării financiare. Clădirile sunt în proprietatea consiliilor locale. Unele clădiri au intrat în conservare, iar altele vor fi folosite în alte scopuri sociale", mai spune Stan Rogoz.