PORTRET: Daniela Plăiaşu scoate genii pe bandă rulantă
0Este unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai şcolii vrâncene, elevii pe care îi pregăteşte obţinând rezultate de excepţie în ţară şi în străinătate.
Profesoara de limba şi literatura română Daniela Plăiaşu face parte din categoria dascălilor cu vocaţie pentru această meserie, care ştie să-şi apropie elevii şi îi tratează ca pe egalii săi.
În plus, este şi un intelectual de rasă, implicată în foarte multe proiecte ale şcolii, dar şi din viaţa culturală a acestei urbe.
Mărturiseşte că nu a vrut niciodată să se facă profesor, considerând şcoala prea conservatoare în perioada aceea.
„Când eram copil voiam să mă fac astronom. Am studiat foarte mult despre astronomie, teze cosmice, rachete, dar nu pricepeam relaţiile matematice de acolo. Mi-am dat seama că matematica şi cu mine eram două entităţi care nu aveam nimic în comun şi am mers să fac filologie. Acolo mi-am definitivat drumul", îşi aminteşte Daniela Plăiaşu.
Spune că a fost dintotdeauna foarte bună la română şi că a avut imensul noroc de a beneficia de trei profesori de elită, respectiv Constantin Ciobanu, care i-a predat lecţia de principialitate în relaţia profesor-elev, Gheorghe Zaharia, care i-a desăvârşit pregătirea sa filologică şi Doina Câmpeanu, pe care încearcă să o copieze ca model de blândeţe, fineţe şi eficienţă.
La un pas de radio
Mai târziu, în facultate, a colaborat o perioadă destul de lungă cu Radio Iaşi, făcându-şi chiar vise că la terminarea studiilor se va angaja acolo.
„Aveam o emisiune convenabilă pentru mine pe zona culturală. Din păcate, postul a fost desfiinţat din ordinul lui Ceauşescu, pentru că acolo era un grup de dizidenţi", spune, despre experienţa jurnalistică, Daniela Plăiaşu.
Anul acesta împlineşte 25 de ani neîntrerupţi de când predă la Colegiul Naţional „Unirea", unitate de prestigiu a şcolii vrâncene, unde i-au trecut prin mână mii de elevi. Mulţi dintre ei sunt astăzi oameni importanţi, împrăştiaţi prin toată lumea.
„Elevii pe care am avut onoarea să-i pregătesc sunt absolvenţi de Stanford, de Sorbona, doctoranzi la Chicago. Sunt oameni realizaţi, care mă ajută şi în munca de la revista şcolii, trimiţându-mi articole prin care îşi împărtăşesc experienţa", mai spune profesoara.
Bineînţeles, nu uită să o menţioneze pe actuala sa elevă Ioana Alexandru, care de trei ani consecutiv tot adună premii la olimpiadele internaţionale de limba română şi care se pregăteşte de zor pentru concursul următor.
„Este un copil cu totul ieşit din comun, de o delicateţe şi o modestie aparte. Munceşte infinit şi îi prevăd o carieră strălucită", îşi laudă eleva Daniela Plăiaşu.
Ce-i place
Mă motivează foarte tare discuţiile intelectuale pe care le am cu elevii mei. E un adevărat regal. Beneficiez de nişte „colegi mici" citiţi, sinceri, spumoşi şi îmi place să stau lângă ei. Îmi mai place să tranzacţionez la bursă. E un hobby în care am investit o sumă de bani, din care am şi câştigat, dar am şi pierdut.
Ce nu-i place
Nu-mi place nivelul foarte scăzut al urbanismului din Focşani. Infrastructura e la pământ. Plătesc taxe ca toată lumea şi îmi parchez maşina într-o viroagă.
Întrebări şi răspunsuri
Vă convine sistemul de educaţie din România?
Mă deranjează că se gândeşte ca în vremea comunismului. Nu se cultivă respectul pentru profesionişti. Admit orice mişcare de reformă dacă a fost instrumentat măcar un studiu de caz din care să rezulte de ce acel lucru e bun sau măcar un studiu de impact pe patru ani.
Sunteţi coordonator al celei mai apreciate reviste şcolare. Ce aşteptări aveţi de la „Revista Noastră"?
Este bine ştiut că „Revista Noastră" este una dintre tradiţiile uniriste. Am lansat în revistă foarte multe concepte noi şi sper ca în anul 2012, când revista împlineşte un secol de la prima apariţie, „bătrâna doamnă" să fie la fel de în formă ca şi acum.
Profil
Născută. 1 iulie 1962, Focşani
Studii. Facultatea de Litere, Univ. „Al. I Cuza" Iaşi
Ocupaţia. Profesor Colegiul Naţional „Unirea"
Familia. Căsătorită, un copil