43 de oameni din comuna Suraia, duşi dimineaţă la audieri la Bucureşti, în dosarul Referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Suraia, referendumul a fost fraudat spun procurorii
La Suraia, referendumul a fost fraudat spun procurorii

Ei au fost citaţi ca martori în procesul care se judecă pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde principalul inculpat este vicepremierul Liviu Dragnea.

Un autocar plin cu oameni din Suraia a plecat în această dimineaţă spre Bucureşti, însoţiţi de doi poliţişti. Oamenii aveau mandat de aducere pentru a fi audiaţi ca martori în procesul Referendumului din 2012. Potrivit primarului Vasile Grosu, au fost emise de către autorităţi 81 de mandate, dar zece persoane au murit deja în ultimii doi ani, iar 29 de oameni au adus justificări că nu pot ajunge la Bucureşti.

În dosarul Referendumul,şapte vrânceni au fost trimişi în judecată, pentru că, spune DNA, "au susţinut demersul infracţional al ministrului Liviu Dragnea, de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării".

Vili Stan, Corina Cristian, Maria Hanganu, Simona Bobocea (fostă Velniţă), Florentin Manole, Sorin Sîngerean şi Ion Totoliciu, care au compus Biroul Electoral al secţiei de Votare 287 Suraia, sunt acuzaţi de complicitate în acelaşi dosar în care a fost trimis în judecată şi ministrul Liviu Dragnea.

În plus, Vali Stan, care a fost preşedinte la secţia în cauză s-a mai ales cu o învinuire, cea de purtare abuzivă. Potrivit DNA, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Potrivit datelor de la Referendum, prezenţa la vot a fost de 68,4%. Ceea ce a ridicat suspiciuni anchetatorilor este faptul că foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, aproximativ 700 de persoane, iar alte 350 au solicitat urna mobilă, în condiţiile în care cu doar o lună înainte, la alegerile locale, urna mobilă a fost solicitată pentru 78 de persoane.

Astfel, demersul ministrului Dragnea a fost susţinut pe lângă preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Gorj şi Olt şi de cele şapte persoane din Vrancea, „în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Mai puteţi citi:

Şapte vrânceni, trimişi în judecată de DNA în dosarul „Fraudă la Referendum”

Aceştia au fost membri ai Biroului Electoral al Secţiei de Votare 287 Suraia şi au fost trimişi în judecată pentru că, spune DNA, "au susţinut demersul infracţional al ministrului Liviu Dragnea, de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării".

Cum s-a fraudat, la Suraia, Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu

Anchetatorii au găsit numai la secţia 287 din Suraia 254 de voturi fraudate, 19 dintre acestea provenind de la localnici plecaţi în acea zi în Italia.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite