Primăria vrea să mărească taxele pentru cei care îşi construiesc o casă. Eşti de acord?
0Edilii craioveni şi-au pus în gând să mărească taxele şi impozitele pentru locuitorii oraşului care au plănuit să îşi construiască anul viitor o casă. Taxele noi dar şi creşterile vor fi suspuse dezbaterii publice mâine, de la ora 15.00, în Sala Mare a primăriei.
Potrivit unui proiect de hotărâre postat pe site-ul primăriei, taxa pentru eliberarea unui certificat de urbanism va creşte cu unul sau doi lei pe metro pătrat, în funcţie de suprafaţa terenului pentru care se solicită documentul. Spre exemplu, pentru un teren de sub 150 de metri pătraţi, un craiovean va plăti 6 lei pe metrul pătrat, cu un leu mai mult decât în 2011.
Taxa creşte în cazul celor care vor să obţină certificat pentru un teren mai mare. În plus, municipalitatea propune instituirea a două biruri noi care lovesc direct în cei care vor să îşi facă branşamente la reţele. Este vorba de „taxa pentru emiterea avizului de principiu pentru realizarea lucrărilor tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova”, stabilită la valoarea de 12 lei/instalaţie şi „taxa pentru emiterea acordului de spargere pentru realizarea lucrărilor tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova”, tot în cuantum de 12 lei/instalaţie. Acestea se adaugă taxei pentru autorizarea branşamentelor la reţelele publice, care creşte şi ea de la 11 la 12 lei pentru fiecare racord.
Nici firmele nu scapă de mărirea obligaţiilor către bugetul local, creştere impusă însă de un act normativ adoptat de Guvern. Agenţii economici care deţin clădiri neevaluate în ultimii trei sau cinci ani vor plăti impozite cu 12%, respectiv 36% mai mari, se arată în proiect.
Scutiri pe şapte ani pentru proprietarii care îşi reabilitează termic apartamentul
Noul "cod fiscal" al craiovenilor vine însă şi cu o veste bună. De anul viitor, proprietarii apartamentelor care şi-au izolat termic locuinţele vor beneficia de o scutire la plata impozitului pe clădiri pe o perioadă de şapte ani. Scutirea este însă valabilă doar dacă a fost întocmit un proces-verbal de recepţie la încheierea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau în raportul de audit energetic.
Craiovenii de rând şi firmele din Bănie sunt invitaţi mâine la primărie să îşi spună părerea despre planurile municipalităţii. Dezbaterea este programată la ora 15.00, în Sala Mare a primăriei.