Agricultură „ca în Evul Mediu“ pentru ţăranii din Dolj: muncesc în continuare pământul cu plugul tras de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii fermieri din judeţul Dolj recunosc că fac agricultură exact ca în Evul Mediu. Nu au bani să îşi cumpere utilaje performante, aşa că muncesc pământul cu plugul tras de cal.

Ţăranii recunosc că în fiecare an culturile sunt sărace, de proastă calitate, însă le asigură hrana de zi cu zi. Unii povestesc că nu au văzut tractoare sau combine cu aer condiţionat decât la televizor. „Eu muncesc două hectare de teren cu plugul tras de cal. Este o muncă titanică, dar altă soluţie nu există. Un tractor performant second hand costă nici mai mult nici mai puţin de 20.000 de euro. Pot eu să îmi cumpăr un astfel de utilaj în condiţiile în care am o pensie de 400 de lei pe lună? Ţăranii care nu au dat terenurile în arendă fac agricultură exact ca în Evul Mediu. Încă mai folosesc uneltele vechi ale bunicilor mei“, a povestit un agricultor.

Micii fermieri din Dolj au mai precizat că după luni bune de chin nici măcar cerealele nu sunt de calitate bună. „Suntem vai de capul nostru. Subvenţiile sunt mici pentru noi şi vin cu întârziere. Nu ne ajung nici măcar să acoperim cheltuielile. Sunt vecini care au lăsat terenul pârloagă din cauză că nu îşi permit să îl muncească. Nu am fost să dau pământul în arendă, iar de 10 ani fac agricultură exact ca în Evul Mediu. Dacă ne văd fermierii din străinătate râd de noi. Nu este posibil aşa ceva. Anul acesta am pus două hectare de grâu pentru că sunt covinsă că o să facă producţie. Cultura de porumb nu se face dacă este secetă, aşa că nu am vrut să risc“, a povestit Mihai Matei, agricultor.

Ţăranii au mai povestit că desfiinţarea CAP-urilor după Revoluţie a împărţit prost terenurile în România. „Eu am avut un tractor, dar am fost nevoit să îl vând pentru a putea face rost de bani să muncesc cele cinci hectare de teren pe care le deţin. În 20 de ani noi nu am reuşit să ne grupăm pământul, însă am aflat că în 2020 se va face un cadastru general al terenurilor, însă noi până atunci ce vom face. De câştigat la noi în ţară nu au avut decât străinii. Au cumpărat mii de hectare de teren la un preţ de nimic, iar acum sunt afacerişti în toată regula şi au milioane de euro în cont. Au fost luni în care nu am avut bani să plătesc pe cinea să îmi are pământul, aşa că am făcut acest lucru de unul singur“, a spus agricultorul Antonie Săceanu.

Cine este cel mai important agricultor din Dolj:

Mihai Anghel este cel mai mare om de afaceri din agricultură şi deţine peste 20.000 de hectare de teren în judeţul Dolj şi Olt. A investit masiv în utilajele agricole folosite pe câmpurile aflate în proprietate sau arendă şi a reuşit să aibă, de-a lungul timpului, producţii de grâu peste medie. În 2004, cifra de afaceri a Cerealcom ajunsese la 68 milioane de dolari, în timp ce în 2010 cifra de afaceri a companiei a depăşit 253 milioane de lei. De altfel, Cerealcom este şi cea mai mare din grupul de firme deţinute de Anghel, comercializând anual 400.000 tone de cereale.

Cel mai important agricultor din Dolj are o avere estimată la peste 40 de milioane de euro. Fermierii din judeţul Dolj susţin că preţul unui hectar de teren diferă în funcţie de calitatea solului, dar şi de locul unde este amplasat. Preţul unui hectar de pământ porneşte de la 1000 de euro şi poate ajunge şi la 3000 de euro.

Mai citeşte şi:

Preţul terenurilor agricole s-a triplat în ultimii 7 ani. Un hectare de pământ poate ajunge şi la 3000 de euro în Dolj

Avem cu ce! Cele mai multe gospodării agricole din UE sunt în România

FOTO VIDEO Invazie de rozătoare în Dolj. Fermierii sunt disperaţi după ce şoarecii şi şobolanii au compromis recoltele
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite