Craiova: Deţinuţii fac terapie prin artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri lucrează machete de clădiri cu mansardă, biserici şi animale Educatorul spune că activitatea artistică este ca o terapie pentru condamnaţi.

La ora 10.00, Marius Terheci, de 20 de ani, era cu traforajul în mână, un aparat care seamănă cu un ferăstrău de dimensiuni mici, cu care se taie lemnul. Doljeanul, din Băileşti, închis pentru viol, este implicat în mai toate acţiunile pe care instituţia le întreprinde : pictură, sport şi pirogravură. Azi dimineaţă s-a îndreptat spre atelierul de lucru, croit să îşi termine macheta unei case înalte de vreo 30 de centimetri. Manopera a fost începută în urmă cu două luni, însă tânărul mai avea de agăţat câteva ghinde, pentru decor.

“ În 2007 am pus pentru prima dată mâna pe traforaj. Nu este greu, trebuie doar să îţi doreşti să realizezi ceva în viaţă”, ne-a spus băileşteanul. După ce a dat formă lemnului, tăindu-l în bucăţi foarte mici, Marius le-a lipit cu aracet. În loc de geam, a folosit folie, pe care a întins-o şi pe acoperiş. Inedită a fost ideea de a îngrămădi chibrituri deasupra, ca pentru ţiglă. Olteanul este totuşi supărat că, între timp, s-au dezlipit câteva beţiţoare, pe care intenţionează se le înlocuiască.

Sting pucioasa, ca să nu ia foc acoperişul

“Înainte de a azeza chibriturile pe acoperiş, dăm foc pucioasei, ca să evităm vreo nenorocire”, a adăugat tânărul. Tot în această dimineaţă a completat peisajul cu câteva ghinde, amplasate pe placajul care ţine loc de curte.  Marius a construit o mulţime de machete, printre care o biserică, un elefant şi o navă. Este mândru de reuşitele sale, dar a ţinut să sublinieze că, în viitor, nu îşi doreşte să îmbrăţişeze meseria de arhitect, chiar dacă este de perpectivă şi “ bănoasă”, după cum s-a exprimat. Băileşteanul este hotărât să devină un jurnalist apreciat şi un sportiv cu rezultate deosebite.

Nargis Darac, educatorul care instruieşte trei grupuri a câte 10 persoane private de libertate, ne-a informat că deţinuţii se îndeletnicesc cu această activitate de şase ani şi că, până la acest moment, au finalizat zeci de machete, printre care Statuia Libertăţii, flote, biserici, case de diverse mărimi şi modele. Multe dintre ele au fost dăruite vizitatorilor. “Acest procedeu îi ajută pe tineri la descărcarea unor tensiuni, la dezvoltatarea unor vocaţii, le generează încrederea în forţele proprii şi, nu în ultimul rând, este o terapie prin artă”, a declarat Dorina Preduţ, purtător de cuvânt al penitenciarului din Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite