Primăria condusă de Gabriela Firea: „Hotelul Concordia va fi reabilitat“. Aici a fost pecetluită Unirea Principatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Concordia, astăzi Sursa Facebook Şerban Sturdza
Hotelul Concordia, astăzi Sursa Facebook Şerban Sturdza

Primăria condusă de Gabriela Firea a transmis un comunicat de presă în care vorbeşte despre situaţia imobilului de patrimoniu lăsat în paragină, în care a fost semnată la 24 Ianuarie 1859 Unirea Principatelor Române.

Primăria Municipiului Bucureşti face precizări la sesizarea lui Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, care a semnalat starea dezastruoasă a edificiului de patrimoniu: 

„Hotelul Concordia, clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat 

  

Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţiile de specialitate, a luat toate măsurile, conform competenţelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei (fostul hotel “Concordia”), aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid. 

Astfel, de la preluarea mandatului actualei administraţii, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut legătura cu proprietarul acestui imobil şi au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergătoare demarării lucrărilor. 

Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finlizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente. 

Primăria Municipiului Bucureşti sprijină şi va sprijini în continuare toţi proprietarii de imobile monument istoric astfel încât, cât mai multe clădiri de patrimoniu din Capitală să fie renovate şi repuse în valoare. 

Hotelul Concordia este o clădire din Bucureşti, situată pe strada Smârdan nr 39 şi a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărat Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al ţării Româneşti după ce fusese ales domn al Moldovei. A fost construit în anul 1852 şi avea 90 de camere. 

În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuţă, a luat foc şi a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902. 

Seviciul pentru Relaţia cu Mass-Media 

24 ianuarie 2018“ 

Unirea de la 24 Ianuarie 1859 Pictură Theodor Aman Sursa wikipedia.org

Proclamarea Unirii Principatelor Române Tablou de Theodor Aman 

Arhitectul Şerban Sturdza a semnalat ruina 

Arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, face o demonstraţie simplă a grijei pentru patrimoniu a demnitarilor perindaţi la cârma României.

În timp ce politicienii se întrec să celebreze Unirea de la 24 Ianuarie 1859, „Mica Unire“ care a dus spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, edificiul în care a fost parafată uniunea Principatelor Române zace în paragină, în centrul Bucureştilor, gata să se prăbuşească. 

Sturdza a postat pe contul său de Facebook fotografii care arată dimensiunea ruinei: 

„RUŞINE!

Sărbătorim un secol de la Unirea României în acelaşi mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii şi de dragul burţii.

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleşi în conducerea ţării, s-au năpustit la Iaşi să se bâţâie în Hora Unirii în faţa televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanţilor. Clădirea din Bucureşti în care s-a făcut Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiaşi aleşi care se dănţuie la Iaşi, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUŞINE!

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma şi-o ţuiculiţă la festivităţi. În cursul unui an, bucureştenii adunaţi de pretutindeni trec în şuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureştilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Şi în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Şi li s-a hotărât viitorul. Şi, nu-i aşa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa' s-o dea jos. RUŞINE!

Arhitecţilor, istoricilor şi minorităţii intelectuale care a rămas conştientă, li se adumbreşte uşor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puţin. Şi le trece repede. RUŞINE!

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneţi-le şi celorlalţi că noi, românii, nu v-am meritat.

RUŞINE, ROMÂNIA!“ 

Sursa patriaonline.ro

Mica Unirea Unirea Principatelor 1859 FOTO patriaonline.ro

Pe aceeaşi temă: 

Şerban Sturdza, preşedintele arhitecţilor din România: „Clădirea unde a fost parafată Unirea de la 24 Ianuarie 1859 stă să se dărâme. Ruşine!“

Arhitectul Şerban Sturdza, către Firea: „Se pare că vreţi să transformaţi renumele Bucureştilor din Micul Paris în Micul Phenian“

Arhitectul Şerban Sturdza, către Gabriela Firea: Nu ştiu dacă aveţi zone protejate în Voluntari, dar în Bucureşti există. E un delict să te atingi de ele fără autorizaţii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite