Lacul Tăbăcărie, sufocat de deşeuri, va fi igienizat. Administratorul luciului de apă caută soluţii pentru reabilitarea cheului
0Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral desfăşoară în această săptămână o acţiune de ecologizare pe Lacului Tăbăcărie pe care îl are în exploatare.
Igienizarea luciului de apă se face cu ajutorul unei bărci din dotare, o autoutilitară, o basculantă, un buldoexcavator şi o echipă formată din 9 muncitori, care desfăşoară activităţi de colectare şi evacuare a deşeurilor ajunse în apă în diverse puncte ale lacului, iar în funcţie de necesitate vor putea fi folosite şi alte utilaje.
Deşeurile menajere care ajung pe suprafaţa de apă sunt generate de localnici şi turişti. Acestea sunt aruncate direct în apă sau în zona de uscat şi prin acţiunea vântului sunt transportate pe suprafaţa de apă.
Ecologizarea lacului a început la 13 aprilie 2020, în zona RAJA – Pavilion Expoziţional şi în zona staţiei de epurare. Acţiunea va continua la data de 14 aprilie 2020 cu zona cuprinsă între Scoala de scafandri - City Mall, iar în perioada 27 - 30 aprilie se va acţiona cel mai probabil în aceeaşi zonă, fiind unul dintre punctele cu cantităţi mari de deşeuri, apoi de jur împrejurul lacului pentru finalizarea acţiunii de ecologizare. Timp de două zile, în perioada 29 – 30 aprilie 2020 se va curăţa (cosirea vegetaţiei) şi canalul care face legătura între Lacul Siutghiol şi Tăbăcărie din Satul de Vacanţă.
În sezonul estival, parcul Tăbăcărie este tranzitat zilnic de mii de persoane, iar cel mai important aspect care nu trebuie uitat şi este necesar a fi luat în calcul este lipsa simţului civic.
Directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola a precizat că “pentru a menţine o stare buna a apei, A.B.A.D.L. va acţiona periodic în toamna acestui an, cu un program bine stabilit, pentru ecologizarea Lacului Tăbăcărie”.
Anul trecut, A.B.A.D.L. a purtat corespondenţe scrise cu Primăria Constanţa şi cu Poliţia Locală Constanţa şi a solicitat montarea în zonele cele mai frecventate de turişti a mai multor coşuri de gunoi, dar şi de panouri prin care să se aducă la cunoştinţa cetăţenilor necesitatea respectării normelor de conduită civică, fiind montate încă din vara trecută în unele locaţii panouri de informare.
Tot în spiritul acţiunii din această săptămână, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral în calitate de administrator al lacului Tăbăcărie invită, Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului Tăbăcărie, la data de 23 aprilie 2020, la o analiză, pe tema reabilitării construcţiei de tip cheu (perete de beton vertical) care înconjoară lacul Tăbăcărie.
“În beneficiul constănţenilor, dar şi al turiştilor, care se bucură de complexul lac-parc Tăbăcărie, am invitat cele două entităţi să confruntăm documentele, datele, planşele foto, ortofotoplanuri, etc. de care dispun instituţiile noastre, pentru a stabili împreună cum vom proceda în continuare privind proprietatea şi administrarea cheului (perete de beton vertical) în scopul reabilitării şi reparării acestei construcţii”, a declarat directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola.
„Construcţia, care are rolul de amenajare de mal şi nu de construcţie hidrotehnică pentru apărare împotriva inundaţiilor, prezintă puncte de alunecare şi de prăbuşire şi se doreşte repararea acesteia pentru că sunt zone în care construcţia de tip cheu pune în pericol siguranţa constănţenilor şi a turiştilor care se plimbă pe malul lacului. Dacă malurile lacului ar fi consolidate şi amenajate corespunzător ar putea atrage un număr mult mai mare de turişti şi localnici“, a mai precizat Bogdan Bola.
Întâlnirea vă avea loc în sala de şedinţe A.B.A.D.L., unde se întrunesc condiţiile de distanţare conform legii şi vor fi puse la dispoziţia celor prezenţi măşti de protecţie, mănuşi şi materiale de dezinfectare.