Constanţa: Ce preferaţi: gropi la bulgari sau aglomeraţie la români? (I) - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară Constanţa vă propune o paralelă între litoralului românesc şi cel bulgăresc: astăzi - infrastructura - gropile din astfalt de la ei, blocajele din trafic de la noi.

Pe litoralul bulgăresc întâlneşti turişti români la tot pasul, în special constănţeni, care aleg ca destinaţie de vacanţă Kaliakra, Balcic, Albena, Nisipurile de Aur sau Constantin şi Elena ori Varna. Merg în Bulgaria pentru nisipul fin şi apa curată, dar şi pentru a vizita obiectivele turistice valorificate din plin. Cât despre preţuri, sunt aceleaşi, diferenţe fiind de doar câţiva lei în plus sau în minus, în funcţie de produs.

AŞA ARATĂ STRĂZILE DIN BULGARIA, ÎN VÂRF DE SEZON ESTIVAL

FOTOREPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia: Mamaia s-a mutat la Marea Egee

Timp pierdut la plata rovinietei bulgăreşti

Lucian Piper (24 de ani) din Constanţa a plecat în Bulgaria, la Albena, pentru a petrece un sejur de cinci zile.

image

Pentru plata vinietei bulgăreşti, turiştii aşteaptă cu orele la punctul de taxare de la graniţă. FOTO: Mihai Ciobanu

„Sunt constănţean şi am vrut să văd cum este litoralul lor, atât de lăudat. Am plecat de dimineaţă de acasă şi, deşi am trecut repede graniţa, am stat o oră la coadă să-mi plătesc vinieta pentru străzile bulgăreşti, 5 euro, pentru o săptămână. În România, rovinieta ajunge la 13 lei pentru aceeaşi perioadă. Bine măcar că au fost drăguţi, pentru că nu aveam bani schimbaţi şi am putut plăti în bani româneşti, echivalentul a 25 de lei", spune turistul. Un leva bulgăresc este echivalentul a 2,27 lei.

Atenţie unde vă parcaţi maşina!

La graniţa României cu Bulgaria sunt două puncte de taxare pentru plata rovinietei, însă fiecare şofer pierde aproximativ cinci minute până plăteşte. Asta înseamnă că în timpul verii, când este aglomerat, trebuie să aştepţi cam o oră la coadă. Apoi, o pancartă îţi urează bun venit în Bulgaria şi-ţi indică numărul de kilometri pe care-i ai de parcus până la Balcic şi Varna.

Înainte de a părăsi ţara, un poliţist de la frontieră te sfătuieşte să-ţi parchezi maşina în spaţii special amenajate, pe lângă hoteluri sau în apropierea spaţiilor comerciale, fiind cunoscut obiceiul hoţilor de maşini bulgari de a te lăsa fără autotorism în concediu.

Prima localitate, primele gropi

Prima localitate de la graniţa cu Vama Veche în ţara vecină este Durankulak. Tot de aici începe slalomul printre gropi. Şi pe ieşirea de la Negru Vodă, spre litoralul românesc, drumurile sunt peticite.

Un alt inconvenient este acela al limitelor de viteză. Cei 107 kilometri - distanţa până la Varna sunt parcurşi pe mari porţiuni cu limite de viteză de 40, respectiv 60 de kilometri la oră. „E jalnic şi traficul de pe litoralul românesc, când e aglomeraţie, dar drumurile sunt oglindă, fără gropi şi cu limita maximă de 100 de kilometri la oră în afara localităţilor", spune Nicolae Şchiopu, turist din Bucureşti.

Turiştii prezenţi pe litoralul românesc reproşează în schimb aglomeraţia de pe şosele. Cozi de 15 kilometri şi ore pierdute la intrarea pe Autostrada Soarelelui scot turiştii din sărite.

image

Turiştii care vin pe litoralul românesc prind cozi interminabile prin staţiuni, mai ales în weekend. FOTO: Florin Gheorghe

„Degeaba au româniidrumurile bune dacă se circulă cu 5 kilometri la oră între Eforie Nord şi Eforie Sud", spune Tsvetelina, turistul bulgar prezent pe litoral.

Drumuri în lucru

Drumurile sunt în lucru şi între staţiunile bulgăreşti, însă pe porţiuni mai mici. Între Kaliakra şi Balcic, în vârf de sezon estival, bulgarii toarnă astfalt, acoperă gropi şi pun pavele pe trotuare, spre disperarea turiştilor.

image

Bulgarii repară trama stradală şi toarnă asfalt la mijlocul lui iulie. FOTO Mihai Ciobanu

Între Balcic şi Varna, drumurile peticite şi serpentinele nesemnalizate sunt inamicul şoferilor.

Parcări mai scumpe la vecini

După ce parcurgi distanţele dintre staţiunile bulgăreşti, parcările devin duşmanul şoferilor. Preţurile la parcare sunt duble faţă ce litoralul românesc.

În Bulgaria, parcarea costă 2 leva pe oră, adică 5,54 de lei. La intrarea în Mamaia, parcarea costă 3 lei, în Olimp la fel, iar în zona Cazino costă 2 lei în timpul săptămânii şi 3,5 lei în weekend. În Vama Veche, parcarea nu costă nimic şi se face chiar pe plajă.

Preţurile diferă şi la taxa de staţiune, de data ceasta tarifele fiind mai ridicate la români. În Bulgaria, un turist plăteşte un euro taxa de staţiune pe zi, în timp ce în staţiunea Mamaia taxa este de 4,5% din tariful primei nopţi de cazare, adică maxim 9 lei.

Citiţi mâine despre ofertele înşelătoare la cazare în  !

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite