Constanta: Culturi calamitate în agricultură
0După Călăraşi, Constanţa este cel mai afectat judeţ de secetă. Agricultorii trebuie să aştepte acum ajutoarele care ar putea veni până la sfârşitul anului. Autorităţile iau în calcul terenurile distruse în proporţie de 30 până la 100%.
Arşiţa de pe timpul verii a provocat pagube în agricultură, iar odată cu venirea toamnei au început şi calculele pentru a vedea suprafeţele de culturi afectate de lipsa ploilor.
Agricultorii au declarat la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa suprafeţele care au suferit în proporţie de 30 până la 100%.
La grâu, culturile care au avut de suferit din cauza secetei se întind pe 102.430 de hectare,la rapiţă pe 42.346 de hectare, la orz este de 17.544 de hectare şi lista continuă cu mii şi sute de hectare la orzoaică, mazăre, fasole, floarea soarelui.
Culturi cu asigurare
„Suprafaţa totală afectată este de 70-80% din suprafeţele cultivate, dar sunt cele pentru care agricultorii sunt asiguraţi aşa că vor primi subvenţii“, spune directorul DADR Constanţa, Boris Parpală.
Situaţia centralizată este trimisă la Ministerul Agriculturii care va analiza şi va declara suprafeţele afectate calamnitate şi se vor acorda ajutoarele aşteptate.
„Nu ştiu să vă spun exact când se vor da subvenţiile şi sub ce formă, dacă se vor da bani sau alte ajutoare“, a mai declarat şeful DADR.
Suntem al doilea oraş pe ţară cu profil agricol, după Călăraşi declarat cu suprafeţe calamnitate ceea ce înseamnă că seceta provoacă tot mai multe probleme, iar şansa stă în obţinerea de fonduri europene pentru îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii pentru care sunt necesare proiecte care pot fi depuse de asociaţiile de profil care continuă să se constituie în diverse zone ale judeţului.