Litoralul, sub zodia caniculei. Se răceşte uşor între 23 şi 26 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul, cel mai bun refugiu din calea arşiţei
Litoralul, cel mai bun refugiu din calea arşiţei

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de caniculă pentru perioada următoare. În intervalul 19 – 22 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în cursul după-amiezei, când vor fi înregistrate frecvent temperaturi maxime de 35 - 36 de grade Celsius.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe alocuri în cele de deal şi de podiş.

În Dobrogea, temperaturile medii vor marca o creştere treptată în intervalul 18 - 23 iunie, vremea devenind călduroasă. După 23 iunie va urma o perioadă de uşoară răcire, iar din 26 iunie până la sfârşitul lunii, regimul termic se va menţine în limite apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie.

Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor, exceptând intervalul 24 - 27 iunie când vor fi semnalate ploi, în general slabe cantitativ, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vremea va fi similară în toată Muntenia, iar la munte probabilitatea ca precipitaţiile - mai ales averse însoțite de descărcări electrice - să fie mai abundente şi mai extinse ca arie va creşte după data de 23 iunie.

Indicele de confort termic - 76

Indicele de confort termic (ITU) coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă), pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman.

În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.

Aceasta înseamna o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Pragul critic este de 80, iar când valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

În zona Dobrogei, ITU va fi de 76.

Indicele radiaţiei ultraviolete – între 8 şi 9

Indicele radiaţiei ultraviolete (UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete în condiţiile în care cerul este senin.

Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitaţi sau în aceeaşi zi în localităţi diferite. La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100nm - 400nm).

Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă (UV). Scara indicelui este de la 0 la 15. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor.

În zona Dobrogei, UV va fi de 8 – 9.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite