Campionul de Counter Strike - Liviu Munteanu, liderul echipei Earthquake, ţinteşte un nou titlu
0Constanţa are cea mai bună echipă de Counter Strike din ţară, ce concurează în weekend pentru a reprezenta Balcanii la „Olimpiada de iarnă“ . „Lupta“, organizată în premieră în România de Liga Gamerilor Profesionişti (PGL), va fi una pe viaţă şi pe moarte, chiar dacă se va desfăşura doar în plan virtual.
La ora 18 fix sună adunarea. În patru case din Constanţa, patru băieţi îşi ocupă posturile. Îşi pun căştile, potrivesc mouse-ul pe pad-ul încăpător şi îşi trag tastatura cu arc mai aproape. Verifică microfonul şi intră în legătură cu cel de-al cincilea membru al echipei, din Bucureşti. „Suntem toţi gata? Good Luck!“, îşi urează ei noroc. Jocul poate să înceapă.
Click pe imagini pentru a vedea cum se antrenează Dece, vedeta Constanţei!
„Cutremurul“ virtual
Acesta este ritualul zilnic pe care îl respectă de ani buni componenţii celei mai tari echipe de Counter Strike din ţară: Earthquake (engl. cutremur). Liderul este Liviu George Munteanu (24 de ani), student la Universitatea Maritimă, în prag de licenţă. S-a apucat de jucat prin anul 2000, cu băieţi de-o seamă cu el. Mergeau la sala de jocuri cu orele, iar Counter Strike-ul l-a captivat. Jocul este un fel „De-a hoţii şi vardiştii“, în care rolurile se schimbă la pauză, iar trofeul îl reprezintă numărul de victime.
Practicarea jocului a ajuns să-i ocupe 10-12 ore pe zi. Mergea la ore dimineaţa, iar după-amiaza trăgea un pui de somn. Seara se înfiinţa la sală şi rămânea să joace toată noaptea. Se întorcea dimineaţă acasă, se schimba şi pleca la şcoală.
Dece, vedeta de pe net
Familia l-a certat la început. „E o pierdere de timp“, i-au spus părinţii pragmatici. Dar războiul din realitate a cedat în faţa luptelor pe care băiatul le câştiga pe ecranul computerului. Când au văzut că devine campion naţional şi este invitat la competiţiile internaţionale, părinţii i-au acceptat hobby-ul ce îi ocupa tot timpul liber. În trei ani, Liviu a ajuns profesionist, un „gamer“ (jucător) adevărat. În 2004 a fost cooptat în echipa de Counter Strike, iar după alţi doi ani a preluat conducerea.
„Ştiu că sunt vedetă pe net. Sunt cunoscut drept «Dece», de la Decebal al dacilor. Sunt mai dur în joc decât în realitate. Nu amestec niciodată lucrurile. De fapt, eu sunt un tip liniştit şi paşnic, dar disciplinat. Nu mă cert niciodată cu nimeni, că am lucruri mai importante de făcut. Doar pe colegii mei de echipă îi mai cert, vreau să fie bine antrenaţi şi căliţi pentru joc. Eu mi i-am selectat. I-am urmărit la competiţii cum se concentrează, ce reflexe au, dacă au atenţie distributivă. Nu ajunge să fii jucător bun, trebuie să fii un jucător de echipă bun“, explică Liviu Munteanu.
Prima şansă la titlu
Aşa i-a adunat în echipa Earthquake pe cei mai performanţi jucători de Counter Strike: Sedan Ibram, Daniel Hohan, Ener Iaşar, Taofik Jawich. Toţi au vârste între 20 şi 25 de ani, iar Taofik este sirian stabilit la Bucureşti. Împreună au devenit cei mai buni din ţară. Titlul de campioni şi-l mai dispută doar cu veteranii de la The Elder Gods, bucureşteni dedicaţi sută la sută jocului de Counter Strike.
Dar constănţenii pornesc ca favoriţi în prima competiţie organizată în acest weekend în România, la sala Forte Games din Constanţa, pentru calificarea naţională şi regională la „Olimpiada de iarnă“ DreamHack Winter 2011. Competiţia finală se desfăşoară în Suedia, la finele lui noiembrie, iar Balcanii vor fi reprezentaţi de două echipe.
Pentru unul dintre locuri se luptă cei de la Earthquake, cu Liviu în frunte: „Ne antrenăm intens în ultimele zile. Vrem neapărat să ajungem la concursul internaţional. Anul trecut am câştigat campionatul naţional la World Cyber Games şi am mers în finala mondială la Los Angeles. Ne-am clasat în prima jumătate, onorabil pentru ce concurenţă am avut. În alte ţări este o miză mult mai mare. Există o industrie, sponsori puternici care ţin jucătorii în cantonament şi îi plătesc pentru asta. Noi ne pregătim singuri“.