Constanţa: Lumina din Ierusalim va fi adusă pe plajă
0La Constanţa şi Mangalia, ceremonia din această noapte este organizată direct pe nisip; se vor împărţi lumânări şi ouă roşii.
Altarele pentru slujba de Înviere sunt amenajate pe plaja Modern din Constanţa şi President din Mangalia.
La sfârşitul slujbei Învierii de pe plaja Modern, Sfânta Liturghie va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Mâine, 4 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi slujba celei de-a doua Învieri în care Sfânta Evanghelie va fi rostită
în 12 limbi.
Tot mâine, de la ora 18.00, credincioşii constănţeni sunt aşteptaţi să ia parte la Concertul pascal susţinut de Corala bărbătească Armonia, la Casa de Cultură din Constanţa.
Tradiţie de nouă ani
La Mangalia se reeditează o tradiţie de nouă ani, evenimentul „Lumină de la malul mării“ fiind un brand al oraşului. Pe plaja President, de la ora 23.00, va avea loc un concert de cântece religioase în interpretarea corului Arhiepiscopiei Tomisului.
Slujba Învierii va fi oficiată de protopopul municipiului Mangalia, preot Iulian Rotaru.
Credincioşilor le vor fi împărţite peste 2.200 de lumânări, iar după ce toţi credincioşii vor lua Lumina Sfântă se vor oferi pachete cu ouă roşii şi felii de cozonac. Pe plajă sunt aşteptaţi şi turiştii care au ales să îşi petreacă vacanţa de Paşte pe litoral.
24 aprilie - data Paştelui în 2011
Şi în 2011 credincioşii catolici şi ortodocşi vor sărbători Paştele împreună pe 24 aprilie. Sărbătoarea se stabileşte în prima duminică cu lună plină după echinocţiul de toamnă şi trebuie să nu coincidă cu Paştele evreiesc.
Catolicii înconjoară biserica
Credincioşii catolici vor merge la Biserica Sfântul Anton pentru a lua lumină şi a rosti „Hristos a înviat!“.
Slujba Învierii va începe astăzi la ora 19.30. Preoţii au decis organizarea slujbei mai devreme pentru ca oamenii să aibă timp să se întoarcă acasă, la ceremonie participând şi credincioşi din localităţile din judeţ. „Slujba cuprinde sfinţirea luminii pascale, după care cântăm un elogiu, urmează Sfânta Liturghie, apoi ieşim cu Sfânta Împărtăşanie şi înconjurăm biserica“, a explicat monseniorul Ghenţa.
Catolicii nu au organizat niciodată Învierea pe malul mării. „Noi nu vrem decât cinstirea lui Dumnezeu, nu fală!“, a adăugat monseniorul.
Armenii sfinţesc ouăle roşii
Şi armenii sărbătoresc în acest an Paştele odată cu credincioşii ortodocşi şi catolici. Astfel, la biserica armeană, preotul Avedis Mandalian va oficia slujba de la ora 19.00. Potrivit obiceiului, se vor sfinţi ouăle roşii şi cozonacii aduşi la biserică de către credincioşi. Cunoscutul pianist constănţean Harry Tavitian va bate toaca şi va trage clopotele înaintea slujbei, apoi îi revine onoarea de a rosti cuvântarea Sfinţilor Apostoli.
„Sunt armean prin naştere, român prin adopţie şi mă simt acasă în ambele tradiţii. Astfel, în noaptea de Înviere voi fi prezent şi la slujba ortodoxă de la Biserica Sfântul Nicolae, unde voi cânta în strană“, a declarat Harry Tavitian.