Cazinoul din Constanţa, Titanicul de la malul mării. Uite cum arată emblema oraşului la interior GALERIE FOTO
0Simbolul oraşului a ajuns o ruşine. Pereţii sunt coşcoviţi, oglinzile, lambriurile şi candelabrele distruse, iar păsările cerului şi-au făcut cuib pe cupola de la primul etaj. Zidurile coşcovite ale Cazinoului, de pe care s-a desprins tencuiala, nu te pregătesc nicidecum pentru ceea ce te aşteaptă la interior.
De cum intri, o privelişte dezolantă ţi se arată în faţa ochilor. Ai impresia că ai intrat pe o epavă: că o mare tragedie s-a petrecut şi că eşti primul pământean care păşeşte pe ea după sute de ani.
Totul pare gri şi prin faţa ochilor ţi se perindă imagini dintr-un film mut. Nu-ţi vine să crezi că din luxoasele camere de altădată au rămas acum doar pereţi terni.
Pe jos, doar câteva bucăţi de mochetă. În oglinzile veneţiene nu-ţi mai reflecţi chipul. Sunt pline de pete de rugină şi de mizerie, iar candelabrele arată ca o gură cu mulţi dinţi lipsă. Din baie au mai rămas doar pereţii şi o chiuvetă.
Toţi pereţii sunt coşcoviţi, iar pe alocuri, sub tencuiala de ipsos, se zăreşte marmura de calitate cu care au fost tapetaţi pereţii interiori ai clădirii. Culorile în care au fost cândva pictaţi pereţii - roz şi roşu aprins - au apus demult. Doar pe alocuri mai zăreşti porţiuni de culoare care te fac să întrezăreşti eleganţa şi strălucirea de altădată.
Igrasia a cuprins toată construcţia astfel că pete mari de culoarea neagră cotropesc pereţii încet dar sigur. Din loc în loc, bucăţi mari de tencuială zac la pământ. Trebuie să fii atent pe unde mergi. Cadavre de păsări care şi-au găsit adăpostul la primul etaj al clădirii se descompun pe podea.
Ferestre păzite de bucăţi de lemn
În disperarea de a opri hoţii să intre în clădire, paznicii au găsit un mod ingenios de a le bara calea: au proptit în ferestrele de la parter un scaun sau un alt obiect de mobilier.
Pereţii mai respiră încă iubiri demult apuse. Chiar şi închis circuitului turistic, unii nu s-au putut abţine în a-şi scrijeli numele lor şi ale iubitelor pe pereţii construcţiei monument al oraşului.
Click pe poze pentru galerie foto!
Păsările cerului, gazdele Cazinoului
La etaj, paşii noştri răsună nefiresc în sala mare de spectacol. Noi suntem doar vizitatori. Gazdele sunt păsările cerului care de mai mulţi ani şi-au găsit adăpost pe cupola de la primul etaj al Cazinoului. Semn că nu sunt doar în trecere este mizeria de pe pardoseală: găinaţul.
Lambriurile de pe pereţi au fost smulse, din tavan curge varul, iar cortina nu s-a mai tras demult...
Cazinoul va fi renovat timp de doi ani
Cazinoul va intra într-un proces de renovare şi restaurare. Ieri s-au semnat documentele de preluare a Cazinoului din Constanţa de către Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în vederea consolidării şi restaurării clădirii.
Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a promis constănţenilor că peste doi ani, Cazinoul va fi gata.
În curând, va demara procedura de contractare a expertizei tehnice şi termice, care va stabili care sunt costurile lucrărilor de consolidare şi restaurare, urmând ca apoi să demareze licitaţia publică pentru proiectare şi execuţie, aşa cum a anunţat Ana Maria Topoliceanu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii.
Refăcut după monografii şi poze vechi
Sumele necesare reabilitării vor fi alocate direct prin bugetul MDRT, iar după reabilitare, cazinoul va fi redat administraţiei constănţene. Întrebat dacă va impune vreo condiţie municipalităţii privind soarta Cazinoului, Murgeanu a spus că „Nu avem cum să restricţionăm Primăria Constanţa să dea o anumită utilitate".
Cazinoul va fi renovat după planurile iniţiale. „La Biblioteca Naţională sunt fotografii şi desene cu Cazinoul în momentul în care a fost construit. El va fi refăcut după monografii", a completat Murgeanu.
Secretarul de stat nu înţelege cum a fost posibil ca această clădire să ajungă într-un asemenea grad de degradare şi se întreabă de ce Primăria Constanţa nu a accesat fonduri europene. „Fondurile europene erau epuizate", a răspuns la această întrebare Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei. Însă Consiliul Judeţean Constanţa a accest fonduri pentru renovarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa.
Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, i-a cerut public primarului Constanţei Radu Mazăre să găsească vinovaţii pentru starea în care a ajuns simbolul oraşului Constanţa. „Eu nu sunt ca domnul Mazăre care să spună cu nu ne mai uităm în urmă. În contractul încheiat cu firma de renovare sunt trecute garanţii care pot fi executate. Primăria, ca parte în contract, trebuia să execute firma", a adăugat Claudiu Palaz.
Istoria Cazinoului
Cazinoul Constanţa a împlinit anul acesta 101 ani. Clădirea a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze ridice clădirea în stil Art Nouveau, lucrările costatând 1.300.000 de lei.