Câinii din Năvodari mor otrăviţi. Edilii dau din umeri GALERIE FOTO
0Locuitorii din Năvodari sunt în alertă după ce mai mulţi câini vagabonzi, dar şi cu stăpân, au murit după ce au mâncat hrană otrăvită în parcuri. Autorităţile au primit reclamaţii, însă nu ştiu cine a aruncat pastilele toxice.
Reclamaţiile au curs la Poliţie, la Primărie şi la asociaţiile pentru protecţia animalelor, fără însă să ia cineva vreo măsură sau să demareze vreo anchetă.
Elisa Iancu din Năvodari a făcut plângere la Poliţie după ce i-a murit câinele. A ieşit cu el la plimbare în parcul din faţa blocului şi, după câteva minute, acesta a căzut lat. Nu este singurul patruped care a murit. „Numai în parcul nostru au murit patru maidanezi, câinile meu - un Bichon - şi câinele unei vecine", spune tânăra.
Click pe poze pentru galerie foto!
Din păcate, nu a primit niciun răspuns de reclamaţie. Poliţiştii nu ştiu cine a aruncat otrava şi nici nu au luat vreo măsură. „Când am fost la Poliţie să facem reclamaţie ne-au zis să facem spălături la câini şi să le dăm să bea lapte", mărturiseşte ea.
De la vecini a aflat că otrava a fost împrăştiată de cineva de la Primărie. „E vorba de hrană de pisici tratată cu Furadan. Era Furadan pentru că imediat boabele s-au înroşit", spune tânăra.
Ea spune că otrava a fost pusă în parc în urmă cu două săptămâni, însă câinii continuă să moară pe capete. „Aseară am fost cu un căţel la o clinică veterinară unde i s-au făcut perfuzii", spune ea.
Medicul veterinar Cătălin Mihăilescu de la Clinic Univet Constanţa care a tratat cei doi câini ne-a spus că patrupedele prezentau simptome de intoxicaţie. „Aveau temperatura scăzută, simptom care apare doar în intoxicaţii sau insuficienţă renală, aveau stare de vomă şi prezentau o salivaţie abundentă. Mai mult ca sigur era vorba de intoxicaţie. Cei care i-au adus ştiau, de altfel, că au fost intoxicaţi cu Furadan", a precizat specialistul.
Câinilor le-au fost făcute perfuzii cu antibiotice, antispastice, dar şi cu vitamina D3, un antidot la astfel de intoxicaţii, spune medicul.
În ciuda ajutorului de specialitate, unul dintre câini nu părea să aibă mai mult de trăit. Stătea într-un colţ al parcului şi mai mult zăcea. Răsufla cu greu şi îţi cerea ajutor din priviri.
Nu este singurul caz. Ali Ertut din Năvodari ne-a spus că zilele trecute a murit câinele lup al unui prieten.
Poliţia aşteaptă cadavrele
Poliţia Năvodari a fost anunţată cu privire la cazuri de câini otrăviţi abia în cursul zilei de luni. „Am primit două sesizări de la oameni, ambele privind o stradă de lângă parc. Poliţiştii s-au dus în teren şi au găsit câteva momeli, probabil stropite cu o substanţă toxică. Nu am descoperit însă niciun cadavru de câine", spune comisarul şef Mihai Tănăselea, comandantul Poliţiei Năvodari.
Tănăselea a spus că momeala nu a fost trimisă la analiză pentru că nu există niciun cadavru de animal.
Dacă va fi găsit, cel care a aruncat momelile riscă să fie pus sub învinuire pentru cruzime asupra animalelor.
Primăria nu ştie nimic
Viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, spune că nimeni de la Primărie nu a comandat sau nu a aruncat otrava în spaţiile verzi din oraş. A aflat de câinii morţi din presă. „Singura soluţie este să stau de vorbă cu oamenii care au lăsat reclamaţii la Primărie că au fost muşcaţi de câini", a spus viceprimarul. Nu ştie câţi maidanezi sunt pe raza oraşului Năvodari. „Sunt câteva sute, până la 800 cred. Nu avem o situaţie reală pentru că, vă daţi seama, că ei pot fi aduşi şi din alte părţi", a adăugat el.
Până anul trecut, municipalitatea a avut contract cu o firmă specializată care a deparazitat maidanezii, însă în ultimul an nu au mai încheiat un astfel de contract.
Parcurile oraşului sunt pline de maidanezi. Numai pe spaţiul verde de la intrarea în oraş am numărat peste 10 câini care se plimbau nestingheriţi pe spaţiul verde.
Întrebări fără răspunsuri
Direcţia De Sănătate Publică nu a fost sesizată de nimeni cu privire la împrăştierea de substanţe periculoase în parcurile din Năvodari. „Este de competenţa Poliţiei şi a administratorului parcului", a declarat Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.
Nici Direcţia Sanitar - Veterinară nu are mai multe răspunsuri la întrebarea de ce au murit câinii. „Am fost sesizaţi pe e-mail de o persoană din Năvodari, care ne-a spus că avea trei animale de companie - trei căţei. Unul dintre ei a murit pentru că se pare că a mâncat otravă, iar ceilalţi doi au fost salvaţi, pentru că au fost duşi la o clinică veterinară. Echipa noastră a mers marţi la Năvodari pentru a face verificări", a declarat Romeu Lazăr, directorul Direcţiei Sanitar - Veterinare Constanţa.