VIDEO Euvox 2014, aplicaţia gratuită din toate statele UE care îţi spune ce partid îţi reprezintă cel mai bine interesele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asa arată prima pagină a aplicaţiei FOTO: Florina Pop
Asa arată prima pagină a aplicaţiei FOTO: Florina Pop

La Cluj s-a lansat marţi, 6 mai, euvox.eu, un site unde alegătorii din toată Europa pot intra şi îşi pot bifa opţiunile politice. Diferenţa dintre acest site şi alte proiecte similare este că acesta s-a lansat simultan în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Momentan, circa 700 de persoane din România, de regulă cu studii şi din mediul urban, au accesat aplicaţia gratuită şi au răspuns la cele 30 de întrebări ale aplicaţiei.

O echipă de cercetători din mai multe state ale Europei au creat o aplicaţie online gratuită menită să-i ajute pe alegători la alegerile europarlamentare, să vadă care sunt opţiunile lor politice, ce partid consideră ei că le reprezintă cel mai bine interesele în Parlamentul European.

Site-ul unde se află aplicaţia cu pricina se numeşte euvox.eu, a fost lansat în toate statele UE şi e disponibil în toate cele 28 de limbi ale Uniunii. Pentru ţara noastră, testul cuprinde 30 de întrebări redactate în limbile română, maghiară şi engleză .

Întrebările din aplicaţie se referă la teme precum UE, economie, societate, dar ating şi chestiuni legate de cum sunt priviţi imigranţii, problemele căsătoriei dintre homosexuali şi avort. Aplicaţia va fi activă până pe 25 mai, ziua alegerilor europarlamentare, poate şi câteva zile după.

Din cele 30 de întrebări, cât cuprinde chestionarul pentru alegătorii români, 24 au fost formulate de un consorţiu internaţional de cercetători, iar 6 de către români specialişti în politologie.
La începutul şi la sfârşitul aplicaţiei, alegătorii sunt puşi să răspundă la câteva întrebări de identificare (din ce judeţ sunt, ce sex au, ce studii au etc), dar şi cu care partid ar vota dintre PSD, PNL, PDL, PMP, UDMR, PPDD.

„Proiectul are scopul să-i facă pe oameni interesaţi de alegerile europarlamentare şi să-i informeze în legătură cu acestea“, afirmă Gabriel Bădescu, profesorul universitar din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB.

Acesta mai spune că România e „o ţară atipică“ din punct de vedere al faptului că abia acum „etichetele de partid de dreapta, respectiv de partid de stânga încep să prindă contur“ în ţara noastră.

Pe lângă scopul de a-l informa pe alegător şi de a-i răspunde la anumite nelămuriri, aplicaţia are şi o parte de cercetare.
„În al doilea rând este şi un instrument de cercetare, din perspectiva colectării datelor”, spune George Jiglău, cercetător în politologie, implicat în proiectul Euvox 2014.
Spre exemplu, din răspunsurile celor  700 de respondenţi reise că aceştia manifestă o atitudine de toleranţă privind căsătoriile dintre homosexuali, atitudine pe care niciun partid din România nu a arătat-o.

Cei care vor să încerce aplicaţia euvox.eu, o găsesc şi AICI. Cei care vor să fie la curent cu noutăţile legate de aplicaţie pot intra şi pe pagina de Facebook a Euvox 2014.

Mai puteţi citi:

Scapă de stres cu ajutorul mobilului! Aplicaţia cercetătorilor clujeni care a stârnit interesul psihologilor din SUA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite