Emil Boc, pe urmele lui Radu Mazăre: cumpără voturile a 25.000 de clujeni nevoiaşi cu făină, ulei şi zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a susţinut că vrea să acopere blocajul programului de ajutor alimentar de la UE. FOTO: Adevărul
Emil Boc a susţinut că vrea să acopere blocajul programului de ajutor alimentar de la UE. FOTO: Adevărul

Ajutoarele alimentare pe care le acordă de ani buni Primăria Constanţa asigurând voturi importante pentru Radu Mazăre au fost preluate şi de Emil Boc. Din această vară, primăria va acorda şi la Cluj astfel de ajutoare pentru 25.000 de personae. În plus, unul din patru clujeni beneficiază de subvenţii la transportul în comun.

“Începând din acest an Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca vor acorda alimente de bază pentru categoriile cele mai defavorizate. Pentru început s-au alocat 1,3 milioane de lei de la bugetul local”, anunţă Primăria în ultimul număr al Jurnalului municipal. Licitaţia pentru alimente a fost demarată, urmând ca la începutul lunii iunie să fie deschise ofertele şi, dacă nu vor fi contestaţii, din vara aceasta se vor distribui primele pachete cu ajutoare.  Primarul Clujului calcă astfel pe urmele omologului său din Constanţa, Radu Mazăre, care de câţiva ani îşi asigură scaunul de edil-şef acordând ajutoare alimentare către 50.000 de nevoiaşi. La Cluj, se începe cu 25.000 de beneficiari. Dacă Mazăre alocă 15 milioane de lei pe an pentru acest program, Boc începe “timid” cu 1,3 milioane de lei. La început, în Constanţa se dădeau pachetele cu alimente de două ori pe an, aşa cum este prevăzut şi în programul demarat la Cluj, însă acum oamenii merg de 8 ori pe an să-şi primească ajutoarele electorale. 

Cine beneficiază de ajutoare 

De programul Primăriei Cluj-Napoca vor beneficia 25.000 de clujeni, din care 15.000 sunt cei care primesc şi ajutoarele alimentare anuale de la UE. Este vorba despre invalizii şi veteranii de razboi, văduvele de război, persoanele deportate, prizonierii de război, eroi martiri ai Revoluţiei, persoanele persecutate politic, persoanele cu handicap grav şi accentuat, pensionari cu pensii sub 400 de lei, şomerii cu sau fără indemnizaţie, beneficiari de ajutor social,  familiile şi persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat. Pe lângă aceste persoane, Primăria a adăugat încă circa 10.000 de persoane, pensionari cu pensii între 400 şi 600 de lei. 


Mită electorală


Cu ocazia votării proiectului edilul Emil Boc a declarat:  ”Programul de ajutorare a persoanelor defavorizate a intrat într-un blocaj în acest an astfel că, am decis să ne asumăm costurile pentru alimentele care nu au mai fost distribuite, ca o formă de respect şi de sprijin pentru persoanele care sunt în nevoi şi care o duc mai greu”. Într-adevăr, a existat un blocaj, confirmă Petru Mălai, responsabilul de la Consiliulu Judeţean, insituţia care s-a ocupat de distribuţia produselor de la UE: “Din cele 11 produse distribuite, am avut problem cu două, făina şi uleiul, care nu au venit în cantităţile necesare. În rest, nu au fost probleme. Programul pe anul 2012 s-a finalizat în martie 2013 şi se pare că şi anul acesta vor fi ajutoare alimentare.” Astfel, ajutorul Primăriei ar trebui să constea din făină şi ulei, însă în pachet sunt cuprinse 7 alimente: 1 litru de ulei, 1 kilogram de făină, 1 kilogram de zahăr, 1 kilogram de orez, o conservă de carne de porc, o conservă de carne de vită şi un pateu. Primăria estimează un preţ de  circa 26 de lei/pachet, însă suma finală se va şti după licitaţie.  Produsele sunt similare cu cele din cadrul ajutorului de la UE, care a conţinut în 2012: făină- 12 kg, mălai- 4 kg, paste făinoase-2 pachete, biscuiţi- 5 pachete, orez- 5 kg, zahăr- 3 kg, ulei- 4 l, fasole uscată boabe- 1 kg, mazăre boabe în conservă- 2 cutii, roşii în bulion -2 cutii, bulion de tomate- o cutie. 

Iosif Pop, preşedintele ONG-ului Consiliul Civic Local Cluj, a susţinut că este vorba despre o măsură electorală din bani publici. “Sunt forme electorale destul de parşive, atât subvenţiile la transportul în comun, cât şi ajutoarele alimentare. Nu sunt împotriva ajutorului, dar cel mai tare deranjează modul de gestionare netransparentă a programelor”. 

Subvenţii la transportul în comun

Unul din patru clujeni beneficiază de subvenţie la transportul în comun. Cei mai avantajaţi sunt pensionarii, circa 50.000 de personae, care au asigurat transportul gratuit. Subvenţii au şi studenţii dar şi şomerii şi alte categorii defavorizate. Anul acesta, Primăria achită către RATUC 32 de milioane de lei pentru aceste subvenţii. Cosiliul Civic Local a analizat acest aspect şi a ajuns la concluzia că cel mai eficient ar fi să fie subvenţionate numai călătoriile efectuate. “E posibil ca un pensioner să călătorească o dată pe an cu transportul în comun. Pentru el însă sunt decontate 12 abonamente pe an. Corect ar fi să se deconteze numai călătoriile efectuate”, a susţinut Iosif Pop. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite