Efectul Caputo: ce se întâmplă dacă priveşti cu intensitate timp de 10 minute, în semiîntuneric, faţa altei persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii experimentelor iniţiate de Caputo au trăit experienţe bizare. FOTO: commons.wikimedia.org
Voluntarii experimentelor iniţiate de Caputo au trăit experienţe bizare. FOTO: commons.wikimedia.org

Renumit cercetător în cadrul Universităţii din Urbino, a doua ca vechime şi prestanţă din Italia, Giovanni Caputo a iniţiat încă din 2008 un studiu desfăşurat în două etape. Într-o primă fază, acesta a recrutat 50 de voluntari pe care i-a introdus într-o încăpere slab iluminată.

Cei 50 de participanţi au fost rugaţi să-şi privească propriul chip într-o oglindă timp de 10 minute. Rezultatele au fost dintre cele mai surprinzătoare şi au apărut în unele cazuri după numai un minut. Mulţi dintre subiecţi au relatat experienţe vizuale bizare.

Astfel, în anumite cazuri ei au afirmat că au observat deformări ciudate ale propriului chip sau chiar apariţia altei feţe umane, dar şi figuri arhetip, monştri şi alte fiinţe fantastice. Viziunile au durat doar câteva secunde, după care imaginile ciudate au fost înlocuite de cele obişnuite – figurile persoanelor care au participat la studiu. 

Giovanni Caputo susţine că experimentul le-a provocat subiecţilor o călătorie în propriul subconştient, proiectată în exterior, în cazul de faţă în oglindă. El a numit această experienţă „disociere conştientă a identităţii”.

Al doilea experiment

Puţin mai târziu, Caputo a iniţiat un experiment asemănător, dar ceva mai complex, pentru care au fost selectaţi 40 de voluntari, ale cărui rezultate au fost publicate în Psychiatry Research. Cei 40 au fost împărţiţi în perechi de câte doi şi trimişi pe rând într-o încăpere iluminată difuz, dar suficient pentru ca fiecare să poată distinge trăsăturile celuilalt.

Jumătate dintre perechi au fost aşezate faţă în faţă şi li s-a cerut să se privească reciproc, în timp ce ceilalţi au fost puşi să se aşeze spate în spate şi să provească spre pereţi. Zece minute mai târziu, subiecţii au completat chestionarele gata pregătite în care şi-au notat experienţele personale. 

Primele concluzii

Conform datelor publicate de British Psychological Society, primii dintre ei au experimentat grade mai ridicate ale diminuării percepţiei cromatice decât cei care au fost aşezaţii spate în spate. Aceştia au mai menţionat faptul că au avut sentimentul că timpul părea să se dilate şi au auzit diverse zgomote ciudate. La fel ca în cazul primului experiment, majoritatea participanţilor (90%) au avut impresia că feţele partenerilor s-au deformat, iar 75% au susţinut că au întrezărit fiinţe mostruoase. În fine, doar 15% dintre ei au spus că au identificat trăsături ale unor apropiaţi în chipurile din faţa lor.

Potrivit ifsience.com, Caputo susţine că rezultatele obţinute demonstrează existenţa unor simptome de disociere, termen folosit pentru a descrie desprinderea individului de realitate. Italianul a mai afirmat că aceste simptome, corelate cu deformarea facială, nu indică neapărat apariţia unor chipuri ciudate. El presupune că aceste halucinaţii ar putea fi consecinţa revenirii la realitate, în urma unei stării de disociere indusă de lipsa stimulării senzoriale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite