Portret / Simon Csaba, aurul din mingea de celuloid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestru emerit al sportului, Simon Csaba este un sportiv de excepţie, care a câştigat toate premiile interne la tenis de masă, dar a fost complet neglijat de federaţie, care nu i-a acordat şansa de a participa la un concurs internaţional

Are 42 de ani şi mai bine de 100 de medalii şi cupe cucerite în „sportul alb“. Acum, se mulţumeşte să fie partenerul de joc al lui Rareş Şipoş, unul dintre cei mai talentaţi copii, care speră să calce pe urmele marilor jucători de ping-pong ai lumii. Simon Csaba este un caz aparte al sportului românesc, care nu a fost deloc mediatizat. Deşi a câştigat tot ce se putea în competiţia internă, nu a avut şansa de a participa la niciun turneu de anvergură internaţională.


A început tenisul de masă în 1981, când avea numai 13 ani şi jumătate. Talentul uriaş pe care-l avea l-a ajutat ca după numai doi ani să-l învingă chiar pe vicecampionul european la juniori din vremea aceea, Călin Toma. „Nici eu nu ştiu cum l-am bătut, dar l-am bătut. Am fost talentat de mic şi m-am ţinut de treabă”, povesteşte acesta.

Are în palmares toate titlurile de campion naţional

Puţini sunt acei jucători de tenis de masă care se pot lăuda cu trei titluri naţionale în acelaşi an. În 2000, Csaba a câştigat atât competiţia de simplu, cât şi cele de dublu mixt şi dublu băieţi. A ajuns pe locul cinci în Europa în 1992, când evolua pentru clubul sportiv din Satu Mare. Nu avea rival în ţară ani la rând, dar totuşi, nu a primit şansa de a participa la un campionat european sau mondial.

Motivele nu se cunosc şi, ajuns la 42 de ani, rămâne cu regretul că tot timpul cei mai slabi decât el aveau această onoare: „Nu m-au dus măcar o dată la un campionat mondial sau european şi eu îi băteam pe toţi, nu aveam rival. Nu am înţeles niciodată de ce eu, care sunt primul din ţară, nu am voie să particip la aceste competiţii. Eram prea mic să merg eu pe la miniştri sau cine ştie pe unde. M-am rugat mereu de antrenori să mă ducă măcar, să le car bagajele, chiar dacă nu mă lasă să particip”, povesteşte cu regret sportivul.

A jucat pentru nouă cluburi

Simon Csaba a avut o carieră tumultoasă, constrută în jurul mai multor cluburi din ţară. A început tenisul de masă la Târgu-Mureş, apoi s-a transferat la Satu Mare, de unde a urmat drumul Moldovei, fiind legitimat la Iaşi, iar mai apoi la Vaslui. După un periplu în Ungaria, a jucat pentru poliţia capitalei, de unde a făcut un pas ciudat: a acceptat să evolueze în campionatul Portugaliei.

„Un antrenor emerit avea un contract cu federaţia portugheză prin care se obliga să aducă doi sportivi în campionatul lor. Eu am fost unul dintre cei aleşi”, povesteşte Csaba. A devenit campion naţional, iar apoi a venit la Cluj. Nu a abandonat nici cariera sportivă, în prezent aflându-se pe locul 8 în clasamentul naţional, dar urmează şi cursurile şcolii de antrenori, meseria pe care şi-a ales-o pentru viitor.

PROFIL

Născut: 28 octombrie 1968, Târgu-Mureş
Studii: Liceul de Construcţii
Familie: Căsătorit, are trei copii

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

-Care sunt sportivii celebrii pe care i-aţi ajutat în carieră?
-Otilia Bădescu, Mihaela Ştef sau Maria Bogoslov sunt doar câteva dintre sportivele cărora le-am fost partener de joc timp de mulţi ani. Szocs Bernadeth şi Szocs Hunor sunt alţi sportivi excepţionali care au trecut prin mâna mea.

-Care sunt momentele neplăcute ale carierei dumneavoastră?
-În 2008, la Campionatul Naţional de la Constanţa, s-a întrerupt meciul meu cu Adrian Crişan, pe care l-aş fi bătut. A văzut o ţară întreagă cum am fost oprit pentru că le era frică tuturor să nu-l bat, el avea de pierdut contracte mari de publicitate. Îi tremurau picioarele, îl dominam, dar meciul a fost întrerupt.

CE-I PLACE

„Îmi place distracţia, dar nu să merg prin discoteci sau cluburi. Mă simt bine în compania oamenilor, indiferent dacă ei sunt importanţi, sau oameni simplii. Pentru mine, toţi sunt egali”

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac oamenii încrezuţi, cu nasul pe sus. Eu sunt un om modest şi cred că aşa ar trebui să fie toşi, indiferent de statutul lor în societate”, spune acesta.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite