VIDEO Iarnă de vis în Valea Mărgăului
0Liniştea şi zăpada imaculată învăluie satele din zona Padiş, răsfăţată cu peisaje ca-n cărţile de poveşti. În Apuseni e mereu timp pentru toate, fără grabă. Un lucru pe care omul de la oraş îl deprinde când ajunge în cătunele din Mărgău.
În satele de lângă inima Parcului Naţional Apuseni miroase tot anul a Crăciun. Prin hornurile caselor făcute din bârne răzbat spre cer fuioare de fum, iar în aerul rece pluteşte un miros irezistibil de bucate. Drumurile şerpuiesc prin valea presărată cu sate, iar brazii sunt încremeniţi ca nişte prăjituri uriaşe, ornate cu glazură de zăpadă.
Mai citeşte şi:
Colţ de rai: Lacul cu nuferi, basmul din Moneasa
Până la Mărgău ajungeţi uşor, urmând Drumul European 60 care se avântă dinspre Cluj-Napoca către Oradea. În Huedin faceţi stânga pe un drum (DJ 108 C) care se strecoară adânc în munţi şi mai mergeţi cale de 16 kilometri.
Şoseaua leagă cinci dintre satele comunei Mărgău, aşezate în stânga şi în dreapta Văii Mărgăuţei: Buteniul, Mărgăul, Scrind-Frăsinet, Răchiţele şi Doda-Pilii. Pe acelaşi drum ajungeţi la satul de vacanţă Ic Ponor şi, puţin mai departe, la Padiş.
La taifas cu bătrânul vânător
Badea Todor ţine de zeci de ani o mică crâşmă în Scrind, peste drum de şcoală. A fost pădurar şi vânător vreme de 30 de ani. Acum are 78, dar nu i-ai da mai mult de 60. Ager la minte şi domol la vorbă, bătrânul îşi aduce aminte de vremurile în care colinda pădurile cu puşca în spate: „Am vânat lupi, urşi, mistreţi, râşi. Pe vremuri, noi, vânătorii, aveam o normă de îndeplinit. Atâtea vulpi, atâţia mistreţi... Animalele erau mai apoi duse la Huedin şi transportate cu trenul pe unde trebuia."
Todor nu se lăcomeşte să dea drumul prea multor poveşti deodată. „Mai întâi să le vină vremea", zice el. Iar vremea lor vine în cârciumioara de la marginea drumului, îmbrăcată pe dinăuntru cu piei de căprioare, lângă un pahar de vin cald sau de ţuică bună.
Mulţi ani şi-a încântat nepoţii cu poveşti despre urşi care atacau caii sătenilor şi râşi care stăteau la pândă prin pădure. Acum nepoţii i-au crescut şi stau la oraş. Mai dau, din când în când, pe la munte, ca să-l vadă. „Ioi, da' cum să nu le placă muntele! Ce nu-i de plăcut aci? Îi linişte şi bine. Nu m-am gândit să mă trag către oraş. De ce s-o fac? Acolo îs griji peste tot", spune bătrânul.
Legenda miresei
După vreo câteva minute de mers, ajungeţi în Răchiţele, iar la şapte kilometri mai încolo, la capătul unui drum uns cu gheaţă, se aude vuietul cascadei Vălul Miresei. Aici vă aşteaptă una dintre cele mai frumoase privelişti. Din Văl se scurge destrămat un fir de apă, Valea Stanciului un pârâu zbuciumat, de munte.
În jurul numelui cascadei s-au ţesut, de-a lungul anilor, mai multe legende. Date mai departe prin viu grai, unele s-au pierdut în timp. S-a păstrat însă povestea tragică a unei mirese care şi-a găsit acolo sfârşitul. „Se zice că era o fată care ar fi trebuit să se căsătorească. Doar că părinţii ei i-au ales un alt fecior decât alesul inimii ei. În ziua nunţii, cu lacrimi în ochi, tânăra a venit aici şi s-a aruncat de pe stâncă.
Era îmbrăcată în rochia de mireasă. Auzind asta, nuntaşii au venit după ea şi au bocit atât de mult, că s-a făcut cascada asta. Aşa zice povestea", explică Florin Mihuţ, şeful serviciului Salvamont. Mihuţ e căsătorit şi locuieşte în Răchiţele. Fiecare stâncă, fiecare deal pe care a ajuns să umble l-au cucerit puţin câte puţin. „Aici e linişte şi sălbăticie în acelaşi timp. Unele dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în Apuseni", spune el.
"Ioi, da' cum să nu le placă muntele! Ce nu-i de plăcut aci? Îi linişte şi bine. Nu m-am gândit să mă trag către oraş. De ce s-o fac? Acolo îs griji peste tot."
Badea Todor localnic
Plimbări cu sania şi alpinism
LOCALIZARE. Comuna Mărgău se află la poalele muntelui Vlădeasa, la graniţa cu judeţul Bihor, la 68 de kilometri de Cluj-Napoca.
ACCES. Dinspre Cluj mergeţi pe DN1 (E60), iar din Huedin intraţi pe DJ 108 C care străbate comuna dintr-un capăt în celălalt, prin Buteni, Mărgău, Scrind-Frăsinet, Răchiţele, Doda-Pilii. La Ic Ponor se poate ajunge şi pe traseul Oradea - Beiuş - Pietroasa - Padiş - Ic Ponor.
CAZARE. Tarifele sunt cuprinse între 80 şi 100 de lei pe zi pentru o cameră. Câteva sugestii: satul de vacanţă Ic Ponor - Padiş (telefon 0720.735.092), pensiunea Şuşman, cu 23 de locuri (0729.066.466) şi pensiunea Maria (0720.961.221), ambele din Răchiţele.
AGREMENT. Drumeţii, plimbări cu sania trasă de cai, schi, alpinism, căţărat pe gheaţă, trasee în peşteri. Obiective turistice: Peştera Alunu, lacul de acumulare Beliş Fântânele (coada lacului), Peştera Zmeilor (Onceasa), Peştera Humpleului (cu galerii lungi de 40 de kilometri), Cheile Someşului Cald, Cetăţile Rădesei, Biserica Ortodoxă din secoul al XVIII-lea (patrimoniu naţional), Cetăţile Ponorului (rezervaţie naturală), Cascada Vălul Miresei, Izbucul Galbenei, Peştera Focul Viu, Poiana Florilor, Cheile Galbenei, Peştera Gheţarul Scărişoara şi Peştera Urşilor.
INFORMAŢII. Mai multe detalii găsiţi pe site-urile www.margau.rowww.apusenipadis.ro, www.cuparachitele.ro şi www.parcapuseni.ro
Turiştii, impresionaţi de „Traseul Grotelor"
Loc de-o vorbă bună şi-un pahar plin se găseşte aproape oriunde în satele înşirate ca nişte mărgele pe firul Mărgăuţei. De ceva vreme însă au răsărit în zonă şi pensiunile. În total sunt cam 700 de locuri de cazare, unele în case din lemn care se potrivesc cu locul, altele în aşezări mai puţin fericit gândite, colorate ţipător, cu balustrade din inox şi curţi pavate cu „biscuiţi" de ciment. Cele mai multe dintre pensiuni se găsesc pe Valea Stanciului şi către Padiş, la Ic Ponor şi Doda Pilii. În Ic Ponor se poate găsi cazare la satul de vacanţă sau la cele câteva pensiuni cu aproximativ 80 de lei pe zi pentru trei mese incluse. Grupurile mari primesc şi reduceri de preţuri.
Satul de vacanţă Ic Ponor-Padiş e aşezat în zona carstică Padiş - Cetăţile Ponorului. Iarna se poate schia pe pârtia pentru începători, fără instalaţie de telescaun. Cei care vin aici au parte de unele dintre cele mai frumoase trasee din Apuseni. Multe dintre ele pot fi parcurse însă doar dacă turiştii sunt însoţiţi de ghizi. Prin zonă se leagă reţele de peşteri ale căror galerii se întind pe zeci de kilometri.
Membrii Asociaţiei Out-door Apuseni au amenajat itinerarii spectaculoase. Printre acestea se numără şi „Traseul Grotelor", care poate fi parcurs şi iarna. Turiştii trebuie să treacă prin patru grote ca să ajungă la capătul drumului, iar priveliştile sunt spectaculoase.
Imagini video de la cascada Vălul Miresei