IPS Andrei este noul mitropolit. Vezi ce a declarat imediat după vot IPS Andrei Andreicuţ (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul mitropolit de la Cluj este IPS Andrei, a decis astăzi, cu 29 de voturi din 46 exprimate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. El a fost unul din apropiaţii defunctului Bartolomeu Anania.

UPDATE: ÎPS Andrei Adreicuţ s-a arătat emoţionat la aflarea alegerii sale în scaunul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. „Această zi e importantă pentru viaţa mea şi pentru Biserică. După 25 de ani mă întorc din nou la Cluj“, a spus ierarhul, care a mărturisit că de acest oraş îl leagă, sentimental, „o mie de fire“.

ÎPS Andrei a remarcat faptul că întronizarea sa va avea loc în aceeaşi zi în care, în urmă cu cinci ani, peste 5.000 de persoane au participat la întronizarea ÎPS Bartolomeu Anania ca prim mitropolit cu scaunul la Cluj.

„Pronia cerească a vrut să fiu legat astfel odată în plus de regretatul nostru Bartolomeu, a cărui misiune o să o continui pe cât îmi stă în puteri“, a spusAndreicuţ.

În ceea ce priveşte priorităţile sale, ÎPS a precizat că în condiţiile în care ţara îmbătrâneşte, naşterile se împuţinează şi înmormântările se înmulţesc, „trebuie să ne ocupăm de tineri. Ein vor fi misiunea noastră; ei vor duce steagul mai departe“.

Teologul Radu Preda, directorul Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligiose, a declarat că numirea arhiepiscopului de Alba Iulia ca succesor al lui Bartolomeu Anania în scaunul mitropolitan de la Cluj este o „surpriză aşteptată”.

„IPS a făcut o treabă excelentă, şi ca păstor de suflete şi ca şi gospodar, la Alba. Pe noi ne bucură că lucrarea Înaltului (Bartolomeu -n.r.) va fi continuată de o persoană asemeneai lui Andrei Andreicuţ”, a declarat teologul clujean, cunoscut ca fiind un apropiat al defunctului mitropolit.

El a refuzat să facă declaraţii pe seama vehiculatei desprinderi a Arhiepiscopei de Alba Iulia de la mitropolia de la Cluj şi eventuala ei alipire la Mitropolia Ardealului, cu scaunul la Sibiu.

Favoritul lui Bartolomeu

În 2005, IPS Andrei a fost susţinut de Bartolomeu Anania la scaunul de mitropolit al Ardealului, dar a pierdut alegerile în favoarea lui Laurenţiu Streza. Imediat după aceea, IPS Bartolomeu a obţinut înfiinţarea mitropoliei de la Cluj, desprinsă de cea de la Sibiu.

IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj - Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978, când a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de "Doctor în Teologie" în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

În 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de "Mare Ofiţer".

Acuzat de colaborare cu Securitatea

IPS Andrei a fost acuzat de CNSAS că a colaborat cu fosta Securitate comunistă, sub pseudonomul Ionică. A câştigat procesul irevocabil pe un vid legislativ. A beneficiat de faptul că în data când s-a judecat dosarul al Curtea de Apel Alba Iulia legea de funcţionare a CNSAS era declarată neconstituţională.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite