Cluj: Filme distinse la Cannes, proiectate la EducaTIFF
0Filmele "Persepolis", distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie, "În clasă", câştigător al unui Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, şi "Eu sunt Kalam" vor fi proiectate în programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatori Festivalului Internaţional de Film Transilvania , educaTIFF a ajuns la cea de-a treia ediţie şi aduce noi provocări şi noutăţi pentru copii şi tineri, la festival.
EducaTIFF îşi propune să îndrepte interesul publicului tânăr şi foarte tânăr spre cea de-a şaptea artă, filmul.
"Prin acest demers, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare. Succesul înregistrat la fiecare dintre cele două ediţii anterioare a încurajat organizatorii să dezvolte această platformă educaţională, lansând noi provocări către elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar", se arată în comunicat.
Astfel, în perioada 21 mai - 12 iunie, pe lângă programul de proiecţii de filme şi dezbateri, EducaTIFF a pregătit o competiţie locală, adresată elevilor claselor II - XII, EducaTIFF- Tineri Critici de Film din judeţul Cluj.
Citeşte şi IMAGINEA TIFF 2011: Rivalitatea dintre „U“ şi CFR
Competiţia invită copiii şi tinerii să îşi exprime critic punctele de vedere despre filmele vizionate, printr-o formulă consacrată, cronica de film, şi se va desfăşura în două etape: selecţia nominalizaţilor - 21 - 29 mai, respectiv desemnarea câştigătorilor - 30 mai - 11 iunie.
Pentru fiecare dintre cele două etape va fi stabilit un program de proiecţii de filme atent selecţionate pe grupe de vârstă.
Cei mai talentaţi trei critici de film, desemnaţi de un juriu alcătuit din personalităţi şi profesionişti din industria cinematografică, vor avea ocazia de a-şi vedea cronicile publicate în AperiTIFF - ziarul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, precum şi în alte publicaţii mass-media culturale din România.
Un rol extrem de important în competiţie îl reprezintă cadrele didactice, responsabile cu înscrierea elevilor.
Pentru a recompensa efortul şi sprijinul oferite de profesori programului de educaţie cinematografică, organizatorii au stabilit ca orice cadru didactic, care înscrie în competiţie minimum 20 de elevi din clasa pe care o însoţeşte la vizionarea filmelor EducaTIFF de competiţie, să primească un Certificat de Merit.
Filmele din programul EducaTIFF, care sunt supuse analizei tinerilor critici, au fost atent selecţionate, pe grupe de vârstă, majoritatea dintre ele fiind recompensate pe plan internaţional cu numeroase distincţii.
Tinerii vor avea ocazia de a scrie cronici de film pentru producţii precum "Persepolis", regia Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie, "În clasă", regia Laurent Cantet, câştigător al unui Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, sau "Eu sunt Kalam", regia Nila Madhab Panda, premiat la numeroase festivaluri internaţionale de film pentru copii şi tineri, printre care Festivalul Internaţional de Film pentru Copii LUCAS - Frankfurt, sau Festivalul Internaţional de Film, Televiziune şi New Media pentru Copii şi Tineri CINEKID - Amsterdam.
EducaTIFF este un program de educaţie media&cinematografică, dedicat elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj, iniţiat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, este susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj-Napoca.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie la Cluj-Napoca.